V Městském divadle v Žatci bude mít v pondělí 5. června slavnostní premiéru dokumentární film Žatecko – Dějiny Čechů a Němců. Jde o unikátní dokumentární film, jaký podle tvůrců nemá jiné město v Česku.

„Moderátor Radek Jirgl představí tvůrce filmu o městě Žatec a pak diváci zhlédnou ve 100 minutách průřez dějinami kdysi jednoho z nejvýznamnějších měst našeho státu. Pro velký zájem diváků i médií je otevřen první i druhý balkon, takže další zájemci o vstupenky to mohou zkusit ještě před začátkem představení,“ informovali pořadatelé. Začátek je v 10 hodin.

Žatec v kontextu Česka i Evropy

Snímek o délce 100 minut je rozdělený na dvě části a popisuje dlouhou historii města, a to v kontextu českých i evropských dějin - od pravěku přes středověké období, kdy Žatec patřil k nejvýznamnějším sídlům Českého království, až po současnost a snahu o zapsání na seznam památek UNESCO. Popisuje také dlouhé soužití Čechů, Němců a Židů v Žatci.

Mimo jiné ve filmu historici poprvé oficiálně potvrdí a popíší pobyt Jana Husa v Žatci. Další kapitoly vedle husitství tvoří třeba Třicetiletá válka, chmelařská tradice nebo odsun německého obyvatelstva. Film je zajímavý i tím, že ukáže mnoho dobových fotografií a vystupuje v něm vystupuje řada renomovaných historiků i třeba pamětníci válečných a poválečných událostí.

Pohled na Žatec z vyhlídkové věže Chrámu chmele a piva
ČR na seznam UNESCO nominovala Žatec, vánoční ozdoby a modrotisk