Rekonstrukce kabelových rozvodů v budově Městského divadla v Žatci bude dražší, než se původně předpokládalo.

Původní odhady hovořily o šesti milionech korun, nově bude třeba až deset milionů korun.

„Za zvýšením ceny stojí požadavky na požární a další zabezpečení. Plánované technologie, jako třeba samozhášecí kabely, jsou drahé,“ vysvětlil starosta Žatce Erich Knoblauch. Město plánuje v divadle rekonstrukci elektrických a datových kabelů a také rozvodů elektronické požární signalizace. Kvůli problémům s elektrorozvody bylo divadlo v uplynulé sezoně několik týdnů zavřené.

O uvolnění peněz na rekonstrukci rozvodů v divadle budou tento týden jednat žatečtí zastupitelé. Peníze by měly jít z fondu rozvoje bydlení, radnice z něj kvůli tomu letos lidem nepůjčuje na opravy jejich domů.

Jakmile zastupitelé uvolní peníze, radnice vypíše výběrové řízení na firmu, která práce provede. „Je předpoklad, že by se práce v divadle rozeběhly v červenci a do konce září by mohlo být hotovo. Začátek nové divadelní sezony by se tak měl stihnout,“ sdělil starosta.

Kvůli havarijní elektroinstalaci muselo žatecké divadlo náhle zavřít loni v říjnu. Podle revizních techniků a hasičů byla elektroinstalace v tak havarijním stavu, že byla ohrožena bezpečnost návštěvníků. Po částečných opravách bylo divadlo po zhruba měsíci opět otevřeno.

Problémem jsou staré rozvody

Hlavním problémem budovy divadla jsou staré elektrické rozvody ze šedesátých let, které jsou ještě z hliníku. V posledních letech se v objektu divadla provádělo několik úprav včetně malování, s elektrickými rozvody se ale nedělalo nic.