Opona žateckého divadla se pravděpodobně ještě dlouho nezvedne vzhůru, aby umělci mohli potěšit diváky.

Na vině je havarijní stav elektroinstalace. Podle vyjádření hasičů je vlastník budovy povinen zastavit provoz, pokud je elektroinstalace označena jako nevyhovující.

Ve městě se rozhořel spor o to, kdo je viníkem.

Oznámení o uzavření žateckého divadla přišlo minulý týden náhle. Informováni o tom byli zastupitelé, kulturní stánek byl uzavřen prakticky z hodiny na hodinu.

Důvod? Špatná elektroinstalace, která neprošla revizní kontrolou. „Divadlo je jako veřejný prostor pod zvýšenou kontrolou. Má dvouletý cyklus revizí. Letos v březnu byla označena elektroinstalace v divadle revizním technikem jako neprovozuschopná, do naší kontroly v září nová revize udělána nebyla,“ poukázal na důvod uzavření divadla Pavel Antoš, ředitel žateckého územního odboru Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Přímo hasiči podle něj příkaz k uzavření nedali, uznává ale, že vlastník budovy, město, neměl jiné řešení. „My jsme žádali předložení nové a vyhovující revizní zprávy do března roku 2010. Zároveň je ale nutno říci, že vlastník budovy je odpovědný za případné škody a je tedy povinen, pokud je výsledek revize nevyhovující, zastavit provoz. A pokud byla elektroinstalace označena jako neprovozuschopná, pak je určitě nevyhovující,“ pokračoval Antoš.

Radnice nechtěla ohrozit diváky

Elektroinstalace je v žateckém divadle z 60. let minulého století. Větší rekonstrukce se nikdy nedělala a když se k tomu přidá ještě dřevěné obložení, mohlo být k problému pořádně blízko. V divadle měla před časem vyhořet zásuvka. „Nechtěli jsme riskovat nějakou vážnou nehodu. Vpustit tam diváky je nebezpečné, proto jsme se dohodli, i když je to neradostné rozhodnutí, že divadlo bude dočasně uzavřeno,“ sdělil Aleš Kassal, žatecký místostarosta.

S okamžitým uzavřením ale nesouhlasí ředitel divadla Martin Veselý. „Na odstranění závad jsme průběžně pracovali, najednou ale přišlo rozhodnutí o okamžitém uzavření. Věřím tomu, že by se nám podařilo závady odstranit,“ reagoval.

Podle vedení města to však není možné. „Musí se udělat projekt, který napoví, jak budou práce rozsáhlé. V tuto chvíli nikdo nedokáže říct, jak dlouho bude divadlo uzavřené, bude se ale určitě jednat přinejmenším o několik měsíců. Nikdo by teď, když máme zprávu, že je elektroinstalace neprovozuschopná, nechtěl riskovat, že se něco stane,“ brání rozhodnutí vedení města Kassal. Město vypíše výběrová řízení na projekty a provedení oprav.

Hasiči nemohou dohlížet nonstop

Ředitel Veselý také navrhoval, aby se představení kina a divadla hrála pod zpřísněným dohledem hasičů. „To ale právní předpisy neumožňují, nemohou tam stát hasiči čtyřiadvacet hodin denně,“ řekl na dotaz Deníku velitel hasičů v Žatci Pavel Antoš. Podle vedení města je vina za uzavření kulturního stánku jednoznačně na straně ředitele.

„Že jsou s elektroinstalací problémy, to se vědělo už léta, ale že je v havarijním stavu, neschopná provozu, to nikdo z vedení města netušil, o tom nás měl ředitel informovat,“ tvrdí žatecký místostarosta.

Ředitel divadla se ale brání. „Už několik let upozorňuji, že elektroinstalace je nevyhovující. Každý rok v přehledu potřebných investic jsem to uváděl, dokonce jsem jednou na radu přinesl i fotografie vyhořelé zásuvky. Připomínal jsem to pořád, vědělo se o tom,“ uvedl a souhlasí s ním i někteří zastupitelé. „O špatném stavu ředitel informoval,“ říká Jan Novotný.

Zažádat nestačilo, ředitel si měl prý peníze vydupat

Další ale dávají spíše za pravdu vedení města. „Měl si peníze vydupat. Říct, že žádné divadlo nebude, když nedostane peníze na to potřebné,“ prohlásil například zastupitel Pavel Aschenbrenner.

Radnice si stojí za svým, o peníze si údajně ředitel neřekl dost důrazně. „Žádal o to mezi dalšími investicemi. Mezi tím byly i peníze na letní zahradu, sedačky a podobně. Takových žádostí se nám tu ročně sejdou desítky, musíme vybrat jen ty nejnutnější. A tady je právě chyba ředitele, neřekl nám, že situace je kritická, neřekl, že tuto investici potřebuje nevyhnutelně,“ dodal Aleš Kassal.