V oblasti severozápadních Čech ještě stále nejsou vyřešené a odstraněné všechny škody, jež vznikly po řádění vichřice Herwart v závěru října. V Českém středohoří v lokalitě kolem Libčevsi a Řisut na pomezí Lounska, Litoměřicka, Mostecka a Teplicka byl tento týden vydán zákaz vstupu do lesa. Řada stromů je poškozených, lidem v lese by mohlo hrozit nebezpečí zranění kvůli pádu kmenů nebo větví.

"Zákaz vstupu do lesů byl vyhlášen 20. listopadu, a to s okamžitou platností. Zákaz potrvá až do 31. ledna 2018. Důvodem je nutnost odstranění následků větrné kalamity z 28. a 29. října a stále trvající možné ohrožení zdraví a bezpečnosti občanů, návštěvníků lesa," vysvětlila Marie Nováková z odboru životního prostředí Městského úřadu Louny.

Ve Vroutku na Podbořansku odnesl vítr střechu jednoho z bytových domů.
Vichr řádil i na Lounsku a Žatecku. Ve Vroutku odnesl střechu

Radnice vydala rozhodnutí o zákazu vstupu do lesa formou veřejné vyhlášky. Zákaz se nevztahuje na pracovníky lesní správy, na zaměstnance státní správy, na lidi pověřené likvidací kalamity. Vlastníkem dotčených lesních pozemků je společnost Lesy Sever se sídlem v Bílině. Ta radnici sama požádala o vydání rozhodnutí k omezení vstupu veřejnosti do lesa.

"Žádosti jsme vyhověli v zájmu ochrany života a zdraví osob při obecném užívání lesů," dodala Marie Nováková. Vlastník pozemků dostal také povinnost v terénu zřetelně vyznačit informace o zákazu vstupu na lesní pozemky kvůli hrozícímu nebezpečí.

Vichřice napáchala škody

V Libčevsi se o novém zákazu dozvěděli ve středu ráno. "Na obecní úřad byl doručen dopis s rozhodnutím o zákazu. O škodách v lesích v našem okolí mnoho podrobností nevím, ale na vichřici v závěru října si pamatuji dobře, natropila tu dost škod i v samotné obci. Jednomu z majitelů domů odnesla část střechy, druhému zbourala přístřešek. Škody vznikly i na obecních budovách. Jeden strom spadl na elektrické vedení a v části obce od víkendu až do pondělí odpoledne nešla elektřina," uvedl Tomáš Ekrt, starosta Libčevsi.

V okrese Louny řádila vichřice ještě také například v zámeckém parku v Krásném Dvoře, kde poškodila nedávno opravenou památku s rozhlednou - novogotický templ. Škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun. V parku vichr shodil zhruba patnáct stromů. Několik dní byl zámecký park rovněž uzavřen pro veřejnost kvůli nebezpečí pádu stromů. Nyní už je opět otevřen. Podobný byl vývoj i v rozlehlém městském parku v Lounech u Ohře, známých Masarykových sadech, kde je umístěno i přírodní výstaviště.

Opravený novogotický templ v zahradách zámku v Krásném Dvoře
Vichřice a voda poškodily nově opravený templ v zámeckém parku

Orkán, kterému meteorologové dali jméno Herwart, se přehnal nad střední Evropou 28. a 29. října a v České republice napáchal škody za více než 1,3 miliardy korun. Pojišťovny musely v souvislosti s touto vichřicí řešit kolem 40 tisíc pojistných událostí, uvedla Česká asociace pojišťoven.