Přes deset let v Dobroměřicích u Loun řeší, co dál s budovou základní školy. Ta byla v obci kvůli nízkému počtu žáků uzavřena v roce 2001 a od té doby pro ni chybí větší využití.

Bývalá škola Dobroměřice• kvůli nízkému počtu žáků byla uzavřena v roce 2001
• od té doby pro ni chybí větší využití
• připravoval se projekt na přestavbu budovy na dům s péčí o seniory, peníze se ale nenašly 
• teď chce obec školu přestavět na multifunkční objekt

Obec před lety připravila projekt na přestavbu školy na dům s péčí o seniory. Vzniknout tam mělo 37 bytů, lékařská ordinace a výdejna jídel. Plánované náklady nakonec narostly na 58 milionů korun, obci se peníze nepodařilo sehnat a ze záměru nakonec kvůli tomu sešlo.

Obecní úřad i prostory pro spolky

Teď obec připravila jiný projekt přestavbu bývalé školy na multifunkční objekt. „Do přízemí budovy by se přestěhoval obecní úřad a knihovna, vznikla by tam také zasedací místnost, která nám chybí. V první patře plánujeme prostory pro naše spolky v obci," popsala Iva Mazánková, starostka Dobroměřic. Náklady na přestavbu mají činit 20 milionů korun, obec požádala o dotaci z Regionálního operačního programu Severozápad.

Tamní zastupitelé v závěru roku odsouhlasili předfinancování prvních dvou etap rekonstrukce, které mají stát přes osm milionů korun. Zároveň s tím schválili i rozpočet obce na letošní rok, který je kvůli chystané přestavbě bývalé školy sestaven jako schodkový. Výdaje rozpočtu jsou 20 milionů, příjmy 14 milionů. Schodek skoro šest milionů mají pokrýt úspory obce z minulých let.