Hádky doprovázely debatu žateckého zastupitelstva, které ve čtvrtek večer jednalo o tom, jak by mělo město v budoucnu finančně přispívat na Dočesnou.

Vloni i letos město přispělo jedním milionem korun, některým zastupitelům se to zdá moc. Do ostrého sporu se dostali hlavně radní Pavel Aschenbrenner a starosta Erich Knoblauch (oba ODS).

„Chápu loňský příspěvek jeden milion korun, byl jubilejní ročník. Ale není mi jasné, proč přispívá město milionem i letos. To jsou vyhozené peníze z okna,“ řekl P. Aschenbrenner. Radní Miroslav Legutko (ODS) navrhl, aby město nedotovalo Dočesnou paušální částkou, ale třeba hradilo jen případnou ztrátu. „Je ale s podivem, že akce, na kterou přijde padesát, šedesát tisíc korun, není výdělečná,“ uvedl zastupitel Vladimír Richter (Volba pro město).

Objevily se ale i opačné názory. „Dočesná je velká akce, která propaguje Žatec. Pokud nemá mít klesající úroveň, je důležité, aby ji město podporovalo. Pokud ty peníze vezmeme, bude to mít vliv na její úroveň,“ řekl zastupitel Martin Štross (Unie pro sport a zdraví). „Program Dočesné šel v minulých letech rapidně nahoru, nemůžeme srovnávat její nynější hospodářské výsledky s minulými roky. Milion je podle mě v pořádku. Pokud nebudou sponzoři a ti chybějí dlouhodobě, muselo by se jinak znovu zavést vstupné,“ dodal.

Rozpočet loňské, jubilejní 50. Dočesné byl přibližně tři miliony korun – třetinu dalo město, zhruba třetinu sponzoři a třetina se vybrala od kolotočářů a stánkařů.

350 tisíc za Alphavile

Z toho na 350 tisíc korun vyšla německá skupina Alphavile, zpěvák Karel Gott stál ještě víc.

Debatu o budoucím financování Dočesné ze strany města otevřel na jednání zastupitelů starosta Erich Knoblauch. „Na radě jsme se nedokázali shodnout, zda vůbec a pokud ano, tak v jakém rozsahu má město Dočesnou finančně podporovat,“ řekl.

„Město Louny, které má Vábení, akci podpořilo 865 tisíci korunami. Celkové náklady byly 1,5 milionu korun. Město Kadaň na svůj Císařský den dává 800 tisíc korun, celkové náklady jsou 1,6 milionu korun,“ řekl starosta.

Zastupitelé se nakonec v předvečer konání Dočesné shodli na tom, že počkají na hospodářský výsledek letošního 51. ročníku a pak v říjnu, nebo listopadu rozhodnou. Případný příspěvek pro příští Dočesnou by zahrnuli do rozpočtu města na rok 2009, který se na podzim bude připravovat. „Je jasné, že kolik dáme peněz, tak bude kvalitní program,“ vyplynulo ze slov zastupitele Jana Pecha (KSČM).

Debaty o fungování Dočesné se objevily vloni. Na podzim město uvažovalo o tom, že by ji pořádala najatá agentura. Nakonec zůstal stejný model, kdy slavnosti organizují zaměstnanci městského divadla.