Městu Postoloprty se podařilo dosáhnout prvního úspěchu ve sporu, který vedlo s Regionální radou ROP Severozápad, jež rozhoduje o rozdělování peněz z fondů Evropské unie na různé veřejně prospěšné projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji.

V případě Postoloprt regionální rada zadržovala část dotace, kterou přislíbila vyplatit na vybudování sportovního hřiště u školy a sídliště na Draguši. Sportovní areál vznikl v roce 2014. Rada ovšem nevyplatila všechny peníze, které slíbila a s nimiž město už počítalo ve svém rozpočtu. Regionální rada odmítla vyplatit část dotace se zdůvodněním, že při realizaci projektu došlo k některým pochybením v rozporu s původní smlouvou. To ale město odmítalo, trvalo na vyplacení celé slíbené dotace a pustilo se do právních kroků. Nyní už má část peněz na svém účtě zpět.

Bezmála půl milionu korun

„Právní spor skončil u Ministerstva financí ČR, a to po více než roce nyní rozhodlo, že regionální rada má vyplatit městu Postoloprty neoprávněně zadrženou část dotace ve výši 425 tisíc korun a náklady řízení 25 tisíc korun. Obě částky již byly připsány na účet města," potvrdil Zdeněk Pištora, starosta Postoloprt.

Nové hřiště v Postoloprtech na Draguši s mnoha sportovními a herními prvky bylo otevřeno v srpnu 2014. Kromě dětí ze školy slouží i všem zájemcům z řad veřejnosti, jeho součástí je i třeba hřiště na malou kopanou. 

Připomeňte si: Na moderní hřiště u školy dostalo město sníženou dotaci

Vybudování sportoviště a vybavení stálo celkem 6,3 milionu korun. Město Postoloprty na stavbu a vybavení dostalo příslib dotace od uvedeného úřadu a počítalo s tím, že to bude částka 5,1 milionu korun. Ve skutečnosti však později od ROP přišla částka 3,9 milionu korun a byla tedy snížena o 1,2 milionu.

Nyní tedy i tak zbývá doplatit ještě přes půl milionu korun, aby byla naplněna původní částka v přislíbené výši. „Zvažujeme, že vyvoláme soudní spor i v případě zbývající části. Jsem rád, že naše snaha o nápravu věcí byla v první polovině úspěšná," uvedl starosta Zdeněk Pištora.