Zastupitelé Žatce schválili přijetí dotace z operačního programu životní prostředí a zároveň schválili finanční spoluúčast města na tři projekty – zateplení polikliniky a budov základní školy Jižní, mateřské školky Alergo a pavilonu Stříbro zvláštní školy.

Akce se budou realizovat v příštím roce. Město na ně dohromady dostane 34 milionů korun, ze svého doplatí 43 milionů.

Během prvních dvou let existence operačního programu životní prostředí byla schválena dotace pro 12 projektů z okresu Louny, zmíněné tři ze Žatce patří mezi ně.

Okres Louny ale v čerpání „evropských“ peněz z tohoto zdroje výrazně pokulhává. „Celostátní okresní průměr je 40 schválených projektů. Zatímco v průměru na okres připadá 627 milionů korun, schválený objem dotací projektů v rámci lounského okresu dosáhl 88,6 milionu korun,“ sdělila Lenka Brandtová, mluvčí Státního fondu životního prostředí ČR.

Město Žatec už dotaci na zateplení jiných budov základní školy Jižní dostalo. Mezi další úspěšné žadatele patří obec Měcholupy, která získala peníze na zateplení školy a na projekt šetřící energii v mateřské školce. Peníze dostalo také město Louny na zateplení základní školy ve Školní ulici a obec Černčice na zateplení tamní školy. Další peníze šly do Hřivic na energetické úspory v budově obecního úřadu.

Rybí přechod na Ohři v Košticích

Dvakrát úspěšně požádal o peníze na projekty v okrese Louny Ústecký kraj – podpořeny byly zřízení skladu separovaného nebezpečného odpadu v Psychiatrické léčebně v Petrohradě a projekt na záchranu kriticky ohroženého endemického krasce. To je brouk, který se vyskytuje jen v Čechách, a to pouze v okolí Žatce.

Jedním z úspěšných žadatelů byl také Josef Kindl s projektem na výstavbu nového rybího přechodu v rámci rekonstrukce jezu v Košticích nad Ohří. Příčné stavby různého typu představují na vodních tocích bariéry, které mohou negativně zasáhnout do existence některých druhů ryb. Zejména těch, jejichž významnou část života tvoří přesuny spojené s reprodukcí. „V rámci projektu proběhla rekonstrukce vzdouvacího objektu pevného jezu spolu s rybím přechodem v Košticích nad Ohří. Rybí přechod bystřinného typu ve tvaru balvanité rampy, jenž je umístěn u pravého pilíře jezu, umožní poproudovou i protiproudovou migraci ryb,“ řekla projektová manažerka Květoslava Rejlová ze Státního fondu životního prostředí ČR. Celkové náklady projektu jsou 7,3 milionu korun. Velkou část peněz, 5,2 milionu, pokryla evropská dotace.