U Bražce na Karlovarsku, v prostoru vojenského újezdu Doupov, pracují o prázdninách archeologové. Zkoumají místo, kde stál možná už na konci 13. století středověký hrad Kostelní hůrka. První zmínky o tvrzi jsou ale z roku 1316, řekl archeolog karlovarského muzea Jan Tajer.

Současné vykopávky na hřebeni vrchu nad obcí Bražec navazují na průzkum, který tam v letech 1986 až 1989 provádělo karlovarské muzeum. „My děláme nyní revizi tehdejšího průzkumu a zaměření," doplnil Jan Tajer.

Hrad nebo tvrz na Kostelní hůrce ale neměl dlouhého trvání. Podle Tajera není známo, kdy přesně zanikl. „Dává se to ale do souvislostí s husitskými válkami nebo následnou křižáckou výpravou, která zdecimovala celý Doupov," řekl.

Archeologové v sondách na vrcholu Komorní hůrky nacházejí kromě kamenného zdiva někdejšího hradu i tradiční nálezy, jako je keramika, kousky stavebního železa, hřebíky či kovové přezky.

Z původní osady Bražec toho už moc nezůstalo. Zmizel nejen hrad, ale i domy pod ním, včetně kostela a hřbitova. Dnešní obec Bražec, která leží na okraji vojenského prostoru Hradiště, vznikla až v novodobé historii.

Oblast, kde pokračuje archeologický průzkum, je stále součástí vojenského újezdu. Ten by se ale měl už brzy podle nedávno přijatého zákona zmenšit o 15 procent. Z výcvikového prostoru budou od 1. ledna 2016 vyčleněny katastrální území Bražec u Doupova, Bražec u Těšetic a Doupovské Hradiště. Vzniknou tak dvě nové obce Bražec a Doupovské Hradiště.