Rekreanti na Nechranické přehradě by neměli přeceňovat své síly a být při pohybu na vodě opatrní. Týká se to surfařů, vodáků, rybářů i koupajících v různých člunech. Zvláště pak při prudkých změnách počasí, například bouřkách, je vodní hladina této největší severočeské přehrady nebezpečná.

„Chtěl bych varovat návštěvníky před nebezpečím na Nechranické přehradě. Při současných bouřkách je tam silné proudění, vítr při něm čluny, loďky i surfaře rychle zanese daleko od břehu. Lidé by měli být opatrní," varoval Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice a předseda Vodní záchranné služby na Nechranické přehradě.

Záchranáři v poslední době zachraňovali rekreanty několikrát, k žádné tragédii na Nechranicích letos ale naštěstí dosud nedošlo.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže bdí nad bezpečností návštěvníků Nechranic v tomto období nepřetržitě, ve službě se střídá 15 lidí. Roční rozpočet vodních záchranářů je 120 tisíc korun, přispívají hlavně města a obce v okolí přehrady. „Tato částka vystačí sotva na provoz. Na obnovu majetku, hlavně na investice do vodních člunů, by byla třeba suma vyšší, optimálně kolem 250 tisíc korun," řekl Č. Novák.