Hlavně splnit limit pro evropský šampionát. Vše ostatní je navíc. S takovými plány odjížděla na republikový šampionát v krátkém bazénu žatecká motýlkářská královna Lucie Svěcená. Po mistrovství v Plzni může spokojeně hlásit: splněno. Kvalifikovala se na ME do Dánska, navíc má dvě zlaté a stříbro k tomu z MČR. Opět potvrdila, že u nás nemá na sto a padesát metrů motýlek konkurenci.

„Jsem hodně spokojená. Limit mám, také medaile mě těší,“ je ráda po národním šampionátu v Plzni Svěcená.

Zásadní změna v kvalifikaci

Na tamním bazénu triumfovala na 100 metrů motýl. Pak i na poloviční motýlkářské distanci. „Své“ disciplíny tak jednoznačně opanovala. Navíc pak přidala ještě 2. místo na 50 m znak v osobním rekordu a 4. místo na 100 metrů znak. A hlavně, hned dvakrát překonala limit nutný ke kvalifikaci na evropský šampionát. 

Letos přitom zavedl český svaz novinku. Není už možné se kvalifikovat během celé sezony, možnost mají plavci jen jednu jedinou, právě na MČR. Kdo zaváhá, nejede.

Lucie Svěcená, plavkyně ze Žatce, účastnice olympiády v Riu de Janeiru, krátce po převzetí ceny pro nejúspěšnější sportovkyni okresu Louny za rok 2016.
Královna, nebo král? Deník bude opět brzy vybírat nejlepší sportovce

Na republikovém šampionátu hájil žatecké barvy také David Urban. Nejlépe dohmátl mladík, který se letos musel více soustředit na studium a práci, pátý na 50 metrů kraul. Na 100 metrů volným způsobem dohmátl na 8. pozici, přidal ještě semifinále na motýlkářské padesátce. „Jsem docela spokojený. Studium mi zabírá hodně času, na trénink ho už tolik nemám. Povedlo se mi zaplavat svoje letošní nejlepší časy a dvakrát postoupit do finále,“ hodnotí své starty v Plzni Urban. Ten je mimo jiné jediným sprinterem, který má účast ve finále vždy od roku 2012. Ve finále, i v jiných disciplínách, nechyběl mezi dospělými už od roku 2011.

Prohlédněte si plavkyni na archivních fotkách:

Svěcená, účastnice olympiády, opět v Plzni potvrdila, že patří k naší absolutní špičce. Evropský šampionát na krátkém bazénu se letos v prosinci koná v Dánsku. Na to má žatecká mladá plavkyně skvělé vzpomínky. Před lety se jí tam na ME hodně dařilo, přivezla i medaili ze štafetového závodu.

„Do Dánska se určitě těším. Mám to tam ráda, mám na minulý šampionát tam výborné vzpomínky. Je tam skvělá atmosféra,“ očekává už netrpělivě odjezd na podzimní vrchol sezony.

Evropa v Dánsku

A s čím bude Lucie Svěcená spokojená na ME? Na evropském šampionátu už v minulosti dokázala projít do finále. Také tentokrát by účast mezi nejlepšími ve finále určitě ráda zopakovala. Ale ví, že konkurence je obrovská a bude to mít hodně těžké. „Hlavně chci zaplavat nejlepší letošní časy, užít si to. A uvidím, na co to bude stačit,“ směje se Lucie Svěcená.