Veřejnost stále zajímá, jak se vyrábí elektřina v uhelné elektrárně. Dokladuje to zájem o návštěvy elektrárny v Počeradech, tu už letos vidělo přes pět set lidí.

Elektrárna Počerady je totiž kromě Prunéřova prakticky jedinou, kde mají lidé v současné době možnost vidět, jak se uhlí přeměňuje v energii. Další nedaleké elektrárny procházejí rekonstrukcemi a z bezpečnostních důvodů jsou pro veřejnost uzavřeny.

„V letošním roce jsme u nás už měli 14 exkurzí, jichž se zúčastnilo téměř pět set zájemců o prohlídku elektrárny. Dalších šestnáct studentů u nás absolvovalo čtyřdenní stáž,“ sdělil Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Počerady.

Návštěvníci jsou hlavně středoškoláci a studenti vysokých škol. „Byli například z Gymnázia v Žatci, Lounech a Litvínově, z ČVUT Praha nebo z matematicko fyzikální fakulty Univerzity Karlovy,“ pokračoval. Dorazili i politici. „Bezesporu unikátní návštěvou bylo osm senátorů z výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí,“ doplňuje Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy.

Do elektrárny na exkurze smějí jen starší děti a dospělí. Musejí být dodržovány přísné bezpečnostní předpisy. „Menší děti mají příležitost prohlédnout si elektrárnu v doprovodu rodičů v rámci podzimního dne otevřených dveří,“ nabízí Schnepp a dodává, že tento den je také hojně navštěvovaný, návštěvnost se pohybuje okolo tří stovek lidí.

Místo Egypta stojí v Čechách

Elektrárna Počerady má co nabídnout. „Už jen to, že původně měla stát v Egyptě a jelikož z kontraktu v 50. letech 20. století sešlo a postavila se tedy v Počeradech, je zajímavé,“ informoval Deník tiskový mluvčí.

Strojovny bloků jsou v Počeradech postaveny z montovaného železobetonu a nejsou podsklepeny. Vlastní turbíny a alternátory jsou umístěny v samostatných boxech. „V tomto projektovém uspořádání schází klasická hala strojovny, jak je tomu ve většině ostatních tepelných elektráren v České republice. Veškerá podlaží jsou z ocelové konstrukce a z venku pouze oplechovaná,“ poznamenává Jiří Šinágl.

Elektrárna má i unikátní velín. „Původně bylo velínů šest, v roce 2001 byly sloučeny do jedné společné dozorny s osmi lidmi na směně,“ dodává ředitel elektrárny. Projekt Elektrárny Počerady se začal připravovat v říjnu 1959, samotná výstavba byla zahájena v únoru 1964. Bloky 5 a 6 pak byly zprovozněny v roce 1977. Ročně elektrárna vyrobí 7 TWh elektrické energie.