Svatý Martin sice 11. listopadu na bílém koni nepřijel, Skupina ČEZ ovšem od tohoto dne nabízí na webových stránkách zcela novou virtuální prohlídku dalšího ze svých výrobních provozů. Je jím paroplynový cyklus v Počeradech, který si lze prohlédnout ve čtrnácti panoramatických obrazech.

Elektrárna PočeradyJedná se o vůbec první možnost v České republice nahlédnout do útrob paroplynového zdroje, aniž by zájemci museli kvůli exkurzi opustit teplo svého domova.

Největší česká elektrárna spalující zemní plyn funguje v rámci národního energetického systému jako operativní záloha schopná rychlého najetí. Nachází se v severočeských Počeradech, respektive v areálu stejnojmenné uhelné elektrárny Skupiny ČEZ, ležící na pomezí Lounska a Mostecka. Disponuje instalovaným výkonem 838 MW a má 60 % účinnost.

Za turbínou i do chladící věže

Za virtuální návštěvu určitě stojí jak její plynová turbína, jejíž spalovací komora se rozehřeje na těžko představitelných 1500 ºC, tak i parní turbína, která za provozu hravě zvládne tři tisíce otáček za minutu. Zážitkem pro každého bude jistě také pohled do nitra téměř 130metrové chladicí věže.

Všech čtrnáct obrazů s patřičným komentářem v českém i anglickém jazyce si lze prohlédnout na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-pocerady/.

Paroplynové elektrárny jsou vysoce flexibilním zdrojem, který je schopný stabilizovat elektrizační soustavu a rychle tak vyrovnávat spotřebu elektřiny s její výrobou. Jejich provozem se vykrývají špičky ve spotřebě elektřiny, protože mohou být připojeny k síti za několik minut po spuštění. Rychlejší už jsou jen vodní elektrárny.

Virtuální prohlídky elektráren dosud navštívilo více než 90 tisíc unikátních uživatelů. Počet zobrazených stránek současně prolomil hranici 160 tisíc. Turné po energetických lokalitách, mezi nimiž nechybějí obě české jaderné elektrárny, obnovený uhelný zdroj, majestátní vodní elektrárny nebo tzv. chytré sítě ve Vrchlabí, dosud nabídlo fanouškům energetiky 13 lokalit s více než 200 zastaveními.

Vidět můžete i jiná místa

Ze severočeských lokalit tak lze již navštívit uhelnou elektrárnu Tušimice, která prošla komplexní obnovou, a vodní elektrárnu Střekov v Ústí nad Labem. Nově k nim nyní přibyl paroplynový cyklus v Počeradech a po uvedení do stálého provozu k nim ještě v příštím roce přibude i pohled do útrob vysoce ekologického nového výrobního zdroje 660 MW v Elektrárně Ledvice.

Každá prohlídka na http://virtualniprohlidky.cez.cz přitom startuje leteckým panoramatem lokality a uživatel může pak na základě vlastní volby navštívit nejdůležitější části elektráren. Vše je doplněno popisky, technickými daty a dalšími zajímavostmi.

Projekt, který má i svou anglickou verzi, byl v roce 2014 nominován na Českou cenu za PR. Vznikl na základě spolupráce agentury CDI.CZ a specialistů příslušných provozů a komunikace Skupiny ČEZ.

Ota Schnepp
(autor je mluvčí ČEZ pro severní a střední Čechy)