Výrobu elektřiny a její distribuci budou na severu Čech během nadcházejících vánočních svátků zajišťovat denně stovky zaměstnanců Skupiny ČEZ. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu.

Například v Elektrárně Počerady bude sloužit 30 pracovníků v každé sváteční směně. Směny se budou střídat v práci na Štědrý den, na Boží hod i na Štěpána. Podobné to bude i další týden na Silvestra a na Nový rok. Na svém místě v Počeradech budou vždy i někteří profesionální hasiči z jednotky elektrárny - ti, na které připadne služba.

Podobný systém se uplatňuje i v dalších elektrárnách na severu Čech - v Prunéřově, Tušimicích, Ledvicích. 

Štědrovečerní večeři i oslavy konce starého a příchodu nového roku si budou muset nechat ujít i někteří pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra a řada dalších profesí. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu.

„Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích, to vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení," uvedl Ota Schnepp, mluvčí ČEZ pro severní Čechy.

Proto budou desítky pracovníků dispečinku a poruchové služby v pohotovostním režimu. „Téměř sto jich bude o svátcích dbát na to, aby na severu Čech nezhasla světýlka na stromcích ani televize s pohádkami," dodal. V případě očekávané a ohlášené nepřízně počasí, hlavně různých zimních kalamit, vichřice, velkého množství sněhu, se počty lidí v pohotovosti a následně v terénu navyšují o další desítky pracovníků.