Když se rozbije žehlička, lednice či jiný elektrospotřebič, nebo se koupí novější, nabízí se Nerudova otázka kam s ním. Někteří lidé jej odhodí do popelnice, ale tam nebezpečný odpad a elektrospotřebiče nepatří. Vysloužilé elektrospotřebiče lze odevzdat prodejci nebo na místo jejich zpětného odběru. „Vysloužilých elektrospotřebičů se nelze zbavovat tak, že se kdykoliv vyhodí volně na ulici k popelnicím. Jedná se o zařízení, které podléhá tzv. zpětnému odběru. Je tedy možné při nákupu nového elektrospotřebiče bezplatně odevzdat použitý, a to buď prodejci nebo na místo jejich zpětného odběru,“ říká Jiří Čáp z odboru životního prostředí Městského úřadu Louny.

K čemu slouží PHE?

Náklady na likvidaci se platí při nákupu nového elektrospotřebiče. „Součástí ceny nového spotřebiče je i tzv. PHE – příspěvek na historická elektrozařízení. Je uveden vždy u ceny spotřebiče a jeho výše je zpravidla od několika korun do několika stokorun. Z tohoto poplatku se pak financuje systém zpětného odběru,“ vysvětlil J. Čáp.

Další možností je jejich odložení při pravidelné sběrové sobotě. „Sběrové soboty jsou vždy první sobotu v měsíci. Lidé také mohou elektrospotřebiče odnášet přímo do sběrného dvora v areálu Technické správy města Loun. Připomínáme jen, že zařízení musí být kompletní – nerozebrané,“ uvedl J. Čáp. Podle J. Čápa nechávají obyvatelé elektrospotřebiče u odpadových nádob poměrně často, i přes nadstandardní možnosti, jak se jich zbavit. „Pohozené lednice představují riziko pro ozónovou vrstvu Země, u starších lednic byl součástí chladiva a izolace škodlivý freon. Dalším rizikem je olej z kompresoru lednice a v neposlední řadě není na takto odložené lednice zrovna hezký pohled,“ varuje J. Čáp.

Pochvala za třídění

Jiné je to ovšem s tříděním odpadu. „Zde musím občany města pochválit, neboť množství odevzdaných druhotných surovin roste, například v loňském roce se sebralo 200 tun papíru, 102 tun skla a 59 tun plastů. O úspěšnosti v třídění odpadů svědčí i 4. místo v soutěži Skleněná popelnice 2006. Soutěže se celkem zúčastnilo 321 měst a obcí Ústeckého kraje,“ vyzdvihl J. Čáp. Za nebezpečný odpad se považuje odpad, který má alespoň jednu nebo více nebezpečných vlastností. Za ty se považuje mimo jiné hořlavost, toxicita, škodlivost zdraví, nebo schopnost uvolňovat nebezpečné látky do životního prostředí. „Z komunálních odpadů se jedná například o zbytky a obaly od barev, ředitel, spotřební chemie, oleje, akumulátory a tak dále,“ dodal J. Čáp.