Stavební společnost Eurovia může uložit odpadní zeminu ze stavby silnice R7 do pískovny ve Rvenicích u Postoloprt na Lounsku. Na konci ledna jí to povolil Ústecký kraj.

Vyplývá to z informačního systému dopadů stavby na životní prostředí EIA. Místní obyvatelé se záměrem nesouhlasí. Bojí se nadměrného zvýšení dopravy i možné kontaminace půdy.

Firma chtěla ve štěrkopískovně uložit asi 260 tisíc metrů krychlových zeminy a dalšího stavebního odpadu, kterým by pískovnu zároveň zrekultivovala.Kraj nakonec povolil jen něco přes polovinu objemu, celkem 153 tisíc metrů krychlových. To kvůli obavám, že by část substrátu ze stavby mohla být kontaminovaná lidskou činností a poškodit půdu a vodní zdroje okolo pískovny. To se týkalo například starého asfaltu. Hmotu mají ze stavby navážet stejné automobily, které budou opačným směrem vozit písek.

Petice proti odpadu

Proti návozu zeminy se stavělo město Postoloprty. Podle místních lidí rekultivace kromě obav z kontaminace zvýší prašnost a zátěž dopravou. Vadí jim i samotný princip, který umožní Eurovii za státní peníze fakticky zlikvidovat jiný její problém.

Petici proti záměru podepsala asi stovka místních obyvatel. Eurovia jejich obavy odmítla s tím, že navážený materiál bude kontrolovat.

Hmota se má navážet ze stavby rychlostní silnice R7 u Chomutova, kde se staví asi 15,8 kilometru dlouhý koncový úsek, který by měl být hotový v roce 2013.Část silnice se staví v průmyslové oblasti, která může být zatížená z minulosti znečištěním.

Čtěte také: Odpad ze stavby tady nechceme!