Jaro je tady a s ním tradičně začíná také sezona trhů. Jak reagují města v okrese Louny? Dvě sídla nabízejí v posledních letech oblíbené tzv. farmářské trhy, v Podbořanech mají trhy tradiční, jen Postoloprty nemají žádné.

Nejčastěji a celoročně se trhy v okrese Louny konají v Podbořanech. Tamní trhy probíhají každý pátek na náměstí T. G. Masaryka řadu let a cestu si na ně nachází řada lidí. „Na trhy v Podbořanech chodím moc ráda, vždy v pátek. Sortiment je široký, občas se tam dají koupit zajímavé a levné věci," chválí Pavlína Moravcová z Podbořan. Spokojeno s trhy je i vedení města, lidé ve městě a okolí jsou na trhy každý pátek zvyklí, nechystají se proto žádné změny. Výběr zboží je v Podbořanech hodně široký, včetně textilu a dalšího zboží, a zúčastnit se může prakticky každý prodejce.

V Postoloprtech je malý zájem

Naopak žádné pravidelné trhy nemají v Postoloprtech. A žádné tam ani nechystají.  „Trhy pořádáme jen o vánocích a někdy během Velikonoc na náměstí. Jejich návštěvnost je ale bohužel malá," řekla Deníku Jana Fišerová, tajemnice postoloprtské radnice. Malá účast na trzích pak odrazuje prodejce, ti na malé a nepříliš navštěvované akce nechtějí jezdit.

V Žatci a v Lounech probíhají farmářské trhy, sortiment se tak směřuje více tímto směrem. O Velikonocích a během adventu pak města také chystají speciální akce. V Lounech jsou první oblíbené farmářské trhy v plánu už tuto sobotu na Mírovém náměstí. Také v Lounech si trhy našly své pravidelné a spokojené návštěvníky.

V Lounech v sobotu, v Žatci ve středu

Trhy v Lounech probíhají vždy od 8 do 12 hodin, vždy v sobotu jednou za dva týdny. Po 8. březnu se tak lidé v Lounech mohou podívat na trhy 22. března, pak 5. dubna nebo 19. dubna.

V Žatci také chystají na jaro farmářské trhy, začnou o pár dní později než v Lounech. A zatímco v Lounech probíhají v sobotu, Žatec zvolil středu odpoledne. Dříve tam přitom probíhali ve čtvrtek, letos ale žatecká radnice mění pořadatele. Letos se o trhy bude starat, stejně jako v Lounech, Jiří Kepl. „Změnou organizátora si slibujeme jejich lepší kvalitu, sortiment zboží by se měl vrátit k farmářským trhům," řekl Jan Novotný, žatecký místostarosta. Na žateckých trzích se mají podle jeho slov prezentovat také regionální pivovary.

První farmářské trhy letos v Žatci proběhnou ve středu 19. března, tamní radnice také zvolila model trhů jednou za čtrnáct dnů. Poté tedy lidé v Žatci mohou na trhy přijít 2. dubna, 16. dubna nebo 30. dubna. V Žatci budou trhovci prodávat od 11 do 17 hodin. Také Žatec chystá speciální akce na Velikonoce a advent.