Úspěch v Torontu bývá předznamenáním ocenění na amerických Oscarech, nadcházející 92. ročník jejich udílení se koná 9. února 2020 v Los Angeles. V uplynulých 20 letech snímky, které získaly v Torontu diváckou cenu, vyhrály pětkrát Oscara za nejlepší film. Šlo o filmy Zelená kniha (2018), 12 let v řetězech (2013), Králova řeč (2010), Milionář z chatrče (2008) a Americká krása (1999).

Taika Waititi pracoval na svém filmu v České republice několik měsíců, v Žatci se natáčelo loni v červnu a červenci. Do města dorazila i americká herečka Scarlett Johansson, která ve filmu hraje jednu z hlavních rolí.

Zdroj: Youtube

Jojo Rabbit - trailer  Zdroj: YouTube.com/FoxSearchlight

Natáčení na českých lokacích a v ateliérech zajišťovala produkční společnost Czech Anglo Productions. „Na Barrandově jsme točili dvacet dnů, v ateliéru číslo 7 jsme postavili dekorace interiérů. Téměř polovinu natáčecích dnů jsme strávili na lokacích mimo Prahu, nejdéle jsme byli v Žatci,“ uvedl výkonný producent Kevan Van Thompson z Czech Anglo Productions. „Právě žatecké radnici i obyvatelům města patří velký dík za úžasné přijetí. Celý štáb v čele s režisérem si pobyt v Žatci moc pochvaloval, město je skvělá filmová kulisa pro dobové snímky jako byl ten náš, ale navíc byli všichni i maximálně vstřícní a kooperativní,“ dodal.

Filmaři při natáčení snímku Jojo Rabbit v Žatci takto zahradili přístup i pohled do centra města, na náměstí Svobody.
V Žatci točila hvězdná Scarlett, město chmele se proměnilo ve válečný Berlín

Podle společnosti Czech Anglo Productions produkce filmu Jojo Rabbit v České republice utratila téměř dvě stě milionů korun při státní pobídce 35 milionů korun. Za pronájem pozemků města v Žatci zaplatila skoro milion korun, další peníze šly na odměny pro komparzisty, jídlo, ubytování a úhradu dalších služeb spojených s natáčením.

Petr Kinšt, Žatecký a lounský deník
Komentář: Filmařské díky obráceně moc neplatí

Do kin v USA se film Jojo Rabbit chystá letos 18. října, v České republice by měl mít premiéru příští rok v lednu. Snímek paroduje nacisty a jejich nesmyslnou propagandu. V centru dění je desetiletý německý chlapec Jojo, zapálený člen Hitlerjugend, jehož imaginárním přítelem je Adolf Hitler. Toho s neskrývanou komičností ztvárnil sám režisér.

Společnost Czech Anglo Productions se předloni podílela na filmu Úkryt v ZOO, jenž se rovněž natáčel v Žatci. I jeho děj, ovšem mnohem vážnější, se odehrává během druhé světové války.

V pátek večer proběhl na lounském výstavišti světelný a videomappingový festival s názvem Kouzlo světla.
FOTO: Díla audiovizuálních umělců viděly v Lounech stovky návštěvníků