Do areálu fotbalového hřiště v Postoloprtech už brzy, přibližně za rok, vjedou stavební stroje. Zbourají kabiny hráčů, tribunu pro diváky i restauraci. Potom začne stavba nového zázemí na opačné straně hřiště. Celý fotbalový areál včetně hrací plochy bude také zároveň posunut zhruba o 25 metrů směrem k severu.

Důvodem je pokračující významná dopravní stavba - rozšíření rychlostní silnice Praha - Louny - Chomutov, která bude mít nově čtyři pruhy a v okolí města se buduje už dnes. Rozšířený severní obchvat Postoloprt povede právě přes plochu současného fotbalového areálu.

Stavba dálnice. Ilustrační foto.
Nový úsek dálnice D7 se rýsuje, na celou si počkáme nejméně do roku 2024

„O tom, že hřiště bude muset ustoupit dálnici, se všeobecně ví už od roku 2008, kdy byla trasa dálnice oficiálně schválena. Dlouho však zůstávala nevyřešena otázka, jakým způsobem budou uhrazeny náklady na přestavbu a přemístění hřiště. Město ani klub samotný by takovou akci nedokázaly financovat ze svých rozpočtů," uvedl Zdeněk Pištora, starosta Postoloprt.

Nyní ovšem v této otázce po mnoha letech došlo k průlomu: po sérii řady jednání bylo dohodnuto, že peníze poskytne Státní fond dopravní infrastruktury, který je převedl jako dotaci pro Ústecký kraj, a zastupitelé Ústeckého kraje v září schválili, že celá částka bude převedena na účet města Postoloprt. "Jde o částku třicet milionů korun. Jsme moc rádi, že se po tolika letech podařilo dospět k rozumnému řešení," sdělil Zdeněk Pištora, který o otázce hřiště jednal například i s ministrem dopravy. 

Stavba na hřišti začne za rok

Stavební práce na hřišti by měly začít zhruba za rok, na podzim 2018, a skončit musí nejpozději do konce roku 2019 - takový je harmonogram prací a podmínky poskytnuté dotace. Plánovaný nový úsek dálnice - severní obchvat Postoloprt se čtyřmi jízdními pruhy - by se měl pak v daném místě začít stavět v roce 2020 a hotový by měl být v roce 2023. 

"Poskytnutá částka zahrnuje prostředky na výkup pozemků, výstavbu nového travnatého hřiště a všech sítí, dále šaten, klubovny, bytu správce, tribuny, sociálních zařízení a dalšího potřebného zázemí pro sportovce. Dotace ještě nezahrnuje částku na demolici současných budov - o tom budeme dál jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic," upřesnil starosta.

Tragická nehoda na okraji Loun na hlavním tahu na Most 24. října 2017
Jeden člověk zemřel, druhý těžce zraněn. Nehoda uzavřela hlavní tah na Most

Fotbalisté jsou s řešením spokojeni a už se těší na nové, modernější zázemí. "Přestavba bude samozřejmě náročná fáze pro činnost klubu, ale potom budeme mít nový a moderní sportovní areál, který ocení určitě hráči i fanoušci. V době přestavby nebude snadné zkoordinovat všechny činnosti našeho klubu, ale v žádném případě je nechceme nijak omezovat. Zvažujeme i možnost dohody s některým ze sousedních fotbalových klubů o využívání jeho travnatého hřiště v době přeměny areálu u nás," uvedl Leoš Svoboda, předseda FK Postoloprty.

Tento klub má v současnosti přibližně 160 členů, z nichž je asi 80 dětí, a stará se o jejich sportovní aktivity. Jako jediný klub v okrese Louny se také věnuje rozvíjení fotbalových schopností u žen a má v soutěžích i vlastní ženský fotbalový tým. V kategorii mužského fotbalu byl největším úspěchem v historii klubu jeho postup a působení v krajském přeboru před dvěma roky. Nyní už je A tým Postoloprt opět v krajské 1. A třídě, což je jeho "tradiční" soutěž. V roce 2022 bude FK Postoloprty slavit sto let od založení.