Skupinka dobrovolníku se tento týden pustila do záchrany značně zdevastovaného kostela v Přibenicích na Podbořansku. S pilami a křovinořezy vyřezávají náletové dřeviny, kterými jeho bezprostřední okolí za roky absence jakékoliv údržby zarostlo. Z křovisek se vynořují staré poničené hroby, hlavně původních německých obyvatel vesnice, ohradní zeď nebo márnice.

„Je nás tu celkem čtrnáct. Přijeli i dva lidé z Německa a dorazili také místní. Jejich zájem nás příjemně překvapil,“ řekla Barbora Větrovská ze spolku Omnium, který nedávno získal od podbořanské farnosti zdevastovaný kostel a zarostlý poničený hřbitov bezúplatným převodem. Odstranění náletových dřevin je prvním krokem, který má započít jejich obnovu.

Dobrovolníci pracují v Přibenicích od středy do soboty, spí v penzionu v Podbořanech. „Kromě odstranění náletů bychom chtěli také postavit povalené náhrobky. Další kroky budou následovat postupně. Problém je, že kostel není kulturní památkou, což nám velmi ztěžuje shánění peněz na opravy,“ vysvětlila Větrovská.

Ilustrační foto
V Podbořanech připravují výstavbu okruhu pro bruslaře

Jednou z dobrovolnic, které se do brigády u kostela zapojily, je Maria Dýzlová. Pochází z Mostu, v Přibenicích má chalupu. „Jsem ráda, že se něco kolem kostela začalo dít. Stojí na návrší, je dominantou vesnice. Je mi líto, že devastace zašla až tak daleko,“ prohlásila.

Do Přibenic jezdí od roku 1983, teď tam jako důchodkyně tráví hodně času. „Pamatuji, že v kostele byly okna, lavice, oltář, kazatelna, měl dva zvony. Dnes tam z toho nic nezbylo,“ zavzpomínala.

Také hřbitov si pamatuje v daleko lepším stavu, než je dnes. „Po revoluci sem začali jezdit Němci, kteří tady měli pochované své předky. S jedněmi jsem se spřátelila, chodila jsem pak udržovat jejich hrob. Celková devastace hřbitova ale pokročila natolik, že na něj lidé přestali úplně chodit,“ dodala.

Spolek Omnium se stará o památky po celé republice, při jejich záchraně pořádá brigády dobrovolníků. Jejich pravidelnou účastnicí je Zuzana Finger, která v současné době bydlí kousek od německého Mnichova. Pracuje pro organizaci Referát pro krajinský svéráz, kterou platí německý spolkový stát Bavorsko. Pečuje o česko – německé tradice. Se spolkem Omnium spolupracuje dlouhodobě, díky tomu se záchrana památek může financovat z Českoněmeckého fondu budoucnosti. „Krajané v Německu už jsou staršího věku, přijet nemohli. Ale vědí, že jsem tady. Až přijedu, budou se ptát, co jsme tady udělali. Jsou vděční, když se o staré německé hroby někdo stará,“ vysvětlila.

Mateřská škola Fügnerova v Lounech uspořádala Dětský farmářský den
FOTO: Děti v lounské školce ochutnaly, co vyrostlo na farmě

Odstranění náletových křovin je úvodním krokem k obnově hřbitova a záchraně kostela. „Hlavní je začít něco konkrétního dělat, ne jen o záchraně mluvit. Kostel se teď musí zaměřit a zjistit, v jakém je stavu. Je jasné, že jako první musí přijít na řadu střecha. Začneme řešit, kde na to vzít peníze,“ přiblížil místopředseda správní rady spolku Omnium Jakub Děd.

Spolek se pokusí kostel nechat zapsat na seznam kulturních nemovitých památek, aby na něj mohl snáze získávat dotace. Velké šance si ale nedává. „V současné době vidím možnosti financování oprav ze strany různých nadací, kraje nebo Českoněmeckého fondu budoucnosti. Bude to po malých částkách a opravy tak budou trvat řadu let,“ sdělil.

Spolek Omnium se v České republice stará o přibližně 15 větších objektů a řadu menších. Podařilo se mu opravit kapličku kousek od Podbořan ve směru na Pšov a také se stará o nedaleký starý hřbitov.