V regionu se slavná osobnost představila v roce 2007, a to jako hlavní hvězda jubilejní 50. Dočesné v Žatci. Na slavnostech tehdy vystoupil poprvé, od té doby tam už také nebyl.

„S panem Gottem jsem se setkal jen na krátkou dobu. Pamatuji si, že byl nenáročný, jeho požadavky na rozdíl od některých jiných umělců byly opravdu skromné. Chtěl jen trochu vody,“ vzpomněl na setkání se zpěvákem Karel Fiala ze žateckého divadla, které Dočesnou organizuje.

Návštěvnost Dočesné byla tehdy rekordní, dorazily davy lidí ze širokého okolí. „Pamatuji si, že bylo na Dočesné tolik lidí, že plno bylo až na Kruhovém náměstí. Náměstím Svobody se nedalo projít, bylo úplně ucpané. Nedalo se tam hnout,“ vzpomíná na vystoupení Karla Gotta v Žatci Petra Burešová.

"Jedna z nejlepších Dočesných v historii," komentuje jeho tehdejší představení Jan Mráz. "Při jeho vystoupení bylo náměstí tak zacpané, že se nedalo hnout. Kdo by si ho taky nechal ujít? Byl osobnost," vzpomíná také Alena Hrubá.

Na koncert dorazilo také mnoho fanoušků z Německa. K jeho vystoupení se váže milá historka. Když se při slavnostech ztratilo malé dítě, městská policie jej přivedla ke Karlu Gottovi na pódium, aby se tak pomohli najít jeho rodiče. Vyděšené dítko příliš nereagovalo, Karel Gott proto pojal podezření, že by mohlo jít o malého fanouška z Německa. Zazpíval mu tedy část Včelky Máji v němčině. Hlavně němečtí návštěvníci to s nadšením ocenili. Dítko ale bylo z Čech, své rodiče nakonec našlo.

Gott v Žatci nejen zpíval, ale také vystavoval své obrazy. Expozici sám zahájil v tamní Křížově vile, kde fanouškům ochotně rozdával podpisy, darem tehdy dostal pivní korbel s motivy Žatce. Pár hodin před jeho vystoupením na náměstí Svobody se konala vernisáž jeho obrazů. „Pamatuji si, že pan Gott byl strašně milý, vystupoval hodně příjemně, pokorně, jako žena musím říct, že i elegantně,“ vzpomněla tehdejší manažerka Křížovy vily Renata Kassalová. „Na vernisáži byl mile překvapený, v jakých prostorech se výstava jeho obrazů koná. Říkal, že je to krásná budova, ocenil, že se město Žatec stará o takové památky,“ dodala. Při vernisáži jednotlivé obrazy komentoval, povídal také to tom, jak se dostal k malování.

Umělec ocenil prostory pro výstavu

Na osobní setkání s Karlem Gottem v Křížově vile vzpomíná i tehdejší starosta Žatce Erich Knoblauch. "Potěšila ho možnost u nás vystavovat obrazy, které maloval. Byl za to moc rád. S radostí jsme výstavu uspořádali. Při vernisáži říkal, že se mu často nestává, aby se mohl prezentovat najednou v obou uměleckých směrech, kterým se věnoval. Tedy zpěvem i malířstvím. Byl tím velmi potěšen," pamatuje si. "Prošli jsme spolu část expozice. Moc rád vzpomínám, že mi dával osobní výklad k některým obrazům. Byl velice vstřícný, velký profesionál," zavzpomínal bývalý žatecký starosta.

Před mnoha lety, ještě v období socialismu, tedy před Sametovou revolucí, navštívil Karel Gott také Louny. V tamní sportovní hale měl tehdy Zlatý slavík koncert. „Byla jsem s dcerou na koncertě Karla Gotta v Lounech. Mile dceru přijal a podepsal se jí, přidal i věnování Monice z lásky,“ vzpomíná Naďa Fousková. 

Vaše střípky vzpomínek

Setkání s Karlem Gottem v Chomutově na 9. Reprezentačnim plese v roce 2012. Nikdy nezapomenu na skvělé vystoupení a na osobní setkání.
Ján Cesnek 

Když mi bylo šest let, vzal nás se sestrou táta na generálku České miss 1996, při čekání na mistrův podpis mě fotografka poprosila, ať si Karlu Gottovi sednu na klín, ta fotka pak vyšla v novinách. Na ten zážitek jsem si občas vzpomněla a dneska, tak nějak víc než kdy jindy, doufám, že má ten výstřižek táta pořád schovanej.
Juliána Silvie Kamas

Vzpomínek na Karla  Gotta mám moc, dlouhá léta jsme spolupracovali v rozhlasových pořadech Pozor, zákruta! Jeho profesionální a neobyčejný lidský přístup ke všem lidem byl nenahraditelný. Ale konkrétně, co se týká Žatce. Když jsem mu tehdy mezi řečí v Praze vzpomněl moji těžce nemocnou maminku v Žatci, o které věděl, že je jeho nadšenou fanynkou, a požádal o fotografii s jeho podpisem, ani chvíli nezaváhal a šokoval mne, že ji pozdraví a předá foto osobně! Sedli jsme do auta a s maminkou si bezmála půl hodiny povídal. Foto s pozdravem Marii Šimáčkové a podpisem Karla Gotta mám dodnes.
Petr Pavel Šimáček, Žatec