„Policie! Zastav se, polož tu bouchačku na zem, nemiř s ní. Dělej!“ Akce jak vystřižená z amerického filmu se odehrála na sklonku loňského roku na ústeckém sídlišti Dobětice. Svědkové tehdy policii nahlásili, že po ulici chodí muž a střílí kolem sebe z pistole. Lidé před ním utíkali a schovávali se. Čas pro speciálně vycvičené prvosledové hlídky, které slouží v celém Ústeckém kraji.

Policejní komando muže se zbraní v ruce rychle zpacifikovalo. Až poté zjistilo, že dotyčný kolemjdoucí ohrožoval plynovou pistolí. Jen na Ústecku loni takto prvosledové hlídky zasahovaly proti ozbrojeným pachatelům v 89 případech.

Na kamerovém záznamu je muž, který se v inkriminovanou dobu pohyboval na místě činu.
Policisté pátrají po totožnosti muže z videa, žádají o pomoc

„Hlídky jsou při běžném výkonu služby schopné rychle, efektivně a správně takticky zasáhnout na oznámení vysoce rizikové události. Rizikovým událostem jsou zakročující policisté schopni čelit a zároveň chránit životy a zdraví ohrožených osob, ale rovněž život a zdraví vlastní, za využití zvýšené balistické ochrany a palebné síly. Policisté určení pro tento typ zákroků jsou rovněž speciálně vycvičeni a zúčastňují se opakovaně zdokonalovacích výcviků,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková. Jeden takový výcvik proběhl v minulých dnech v Litoměřicích.

Prvosledové hlídky mají k dispozici balistické vesty, přilby, štíty a dlouhé zbraně, samopaly a útočné pušky. „U nás v kraji máme v každém okrese po jedné prvosledové hlídce, která je akceschopná 24 hodin denně,“ uvedla už dříve policejní mluvčí Veronika Hyšplerová s tím, že Ústí, Teplice a Most mají po dvou hlídkách.

Ilustrační foto
Žatec se opět přemění ve válečné město. Zahraje si v dramatu BBC

Vznik hlídek zřejmě urychlil jeden z nejkrvavějších incidentů za poslední léta, který se odehrál 24. února 2015 v restauraci Družba v Uherském Brodě krátce po poledni. Ozbrojený 63letý muž tehdy zastřelil osm lidí a jednoho těžce zranil. Při následném zákroku policejní zásahové jednotky spáchal sebevraždu. Mezi lidmi tehdy probíhaly velké diskuse, zda mohla policie zakročit rychleji.

O. Kůs