Současný obchvat Panenského Týnce se rozšíří na čtyři pruhy, nový úsek dálnice v délce tři a půl kilometru by měl řidičům začít sloužit v říjnu 2021.

„Úsek u Panenského Týnce bude po přestavbě na dálnici rychlejší a bezpečnější, na minimum se sníží riziko čelních střetů,“ připomněl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Současná silnice I/7 u Panenského Týnce je celkem rovná, řidiče často svádí k rychlejší jízdě a riskantnímu předjíždění. V místě se stala řada tragických dopravních nehod. „Naši dobrovolní hasiči k nehodám vyjíždějí několikrát za měsíc. Chceme, aby se o Panenském Týnci mluvilo jako o místu, kde je chrám s pozitivní energií, ne jako o místu, kde se stávají vážné dopravní nehody,“ uvedl starosta Panenského Týnce Jiří Čížek.

Zdroj: Youtube

D7 Panenský Týnec, zkapacitnění obchvatu  Zdroj: YouTube.com/ŘSD ČR

V roce 2008 tam při střetu dodávky a kamionu zemřelo osm dělníků z Postoloprt, lidé u Panenského Týnce umírali v posledních letech i při jiných nehodách. „Za dopravní policii musím říct, že výstavbu každého úseku dálnice D7 vítáme. Jakmile se zprovozní, okamžitě na něm poklesne počet dopravních nehod,“ sdělil Jiří Samuel, zástupce vedoucího dopravní policie v Lounech.

Čelní srážky na dálnicích prakticky nejsou, poměrně časté jsou ale na nově otevřených úsecích dálnice D7 na Lounsku a Žatecku střety se zvěří. I když jsou kolem ploty, zvěř na silnici vběhne na začátku a konci úseku. „Jakmile bude dostavěná celá D7, bude bezpečnější i po této stránce,“ připomněl Jiří Samuel.

Ilustrační foto
Dostavba dálnice D7 u Panenského Týnce vyjde na 685 milionů korun

Celá dálnice by podle současných termínů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) měla být hotová v roce 2025. „V příštím roce zahájíme výstavbu dalších dvou úseků, a to u Loun a u Chlumčan. V letech 2021 a 2022 bychom chtěli zahájit stavbu zbylých úseků, aby celá dálnice byla v roce 2025 hotová,“ uvedl Radek Mátl, pověřený řízením ŘSD.

Současný obchvat u Panenského Týnce se přestaví do podoby dálnice o šířce 25 a půl metru. Mimoúrovňová křižovatka u hřbitova se podstatně rozšíří, vzniknou u ní dva kruhové objezdy. U Panenského Týnce budou tři protihlukové stěny v celkové délce jeden kilometru.

Výstavba tři a půl kilometru dlouhého úseku dálnice vyjde na 685 milionů korun bez DPH. „Stavba bude spolufinancována z operačního programu doprava,“ připomněl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Dálnice D7
Dálnice u Panenského Týnce se letos začne dostavovat, Louny se odsouvají

Kdy se reálně u Panenského Týnce začne stavět, není přesně stanovené. Je třeba ještě přeložit některé inženýrské sítě, což bude trvat několik týdnů. Řidiči během výstavby musí počítat s komplikacemi a zdrženími, doprava se svede na starou, souběžnou komunikaci. Přímo přes Panenský Týnec by se ale jezdit nemělo.

Celková délka dálnice D7 Praha – Chomutov bude po dokončení 83 kilometrů. V současné době jsou hotové úseky mezi Prahou a Slaným, Postoloprty a Chomutovem a obchvat Sulce na Lounsku. Zbývá dostavět 35 kilometrů. Jako poslední se budou stavět pětikilometrový úsek u Postoloprt a tři úseky ve středních Čechách v celkové délce 17 kilometrů.

Ilustrační foto.
Odpočívky na dálnicích jsou přeplněné nebo úplně chybějí, kraj postaví vlastní

D7 Panenský Týnec, zkapacitnění obchvatu

Hlavní trasa: délka: 3,5 km
kategorie: R 25,5/100
plocha vozovek: 81 278 m2
počet všech stavebních objektů: 77
Zhotovitel: Vodohospodářské stavby, Doprastav, Doprastav CZ

Cena stavby dle smlouvy: 685 mil. Kč bez DPH
Předpokládané zprovoznění stavby: 10/2021