Město Žatec nakoupilo dvě fotopasti, které mají na jeho území bránit další tvorbě černých skládek a ničení dětských hřišť. Jednu má městská policie a druhou odbor životního prostředí.

„Inspirovali jsme se v jiných městech, například v Postoloprtech, kde s nimi mají dobré zkušenosti. Naši fotopast budeme umisťovat na problematická místa, kde lidé často odkládají odpad a vytvářejí tak černé skládky," sdělil Zdeněk Kubiska, ředitel žatecké městské policie. „Máme vytipovaných několik lokalit, zahrnuli jsme do nich i podněty od lidí," dodal.

Druhou fotopast bude mít na starost odbor životního prostředí. „Původně jsme ji koupili také kvůli černým skládkám, ale v poslední době nás trápí ničení nových dětských hřišť. Například hřiště ve vnitrobloku ulice Bří Čapků se stalo častým terčem vandalů. Proto zřejmě naši fotopast využijeme k boji proti nim," řekl Tomáš Trávníček, vedoucí odboru životního prostředí žatecké radnice.

Fotky hned letí na mobilní telefony

S fotopastmi se snadno manipuluje, jsou napájeny bateriemi a proto se mohou podle potřeb lehce přemisťovat. Reagují na pohyb, mohou fotit nebo natáčet videa. Vše ukládají na paměťovou kartu, ale fota také posílají jako MMS na mobilní telefony nebo e-maily.

Fotopasti instalovali i v Podbořanech, kde bránily rozkrádání tamních bývalých kasáren. A využívají je i v Postoloprtech. „Fotopasti jsou dnes už na takové úrovni, že dokáží bez problémů identifikovat jednotlivé pachatele této činnosti. A to samozřejmě i za tmy, odehrává-li se jejich řádění v nočních hodinách. Údaje z těchto zařízení jsou dostatečně průkazné k tomu, aby mohly být použity jako důkazy proti konkrétním osobám před správními orgány nebo i u soudu," uvedl Miroslav Solar, místostarosta Postoloprt.