Firma Fujikoki sídlící v Lounech využila možnosti zapojit se do projektu – globálního grantu EDUCA, který je financován ze strukturálních fondů EU a je zaměřen na rozvoj profesního vzdělávání zaměstnanců.

Pro financování aktivit v rámci projektu požádala o podporu z prostředků Evropské unie - Evropského sociálního fondu a českého státního rozpočtu. Při přípravě byli nápomocni i pracovníci agentury Czechinvest.

Dotace činila 1,5 milionu korun

Žádost o dotaci ve výši téměř půldruhého milionu korun byla schválena v květnu. Zároveň zahájil činnost realizační tým, složený z manažera projektu, projektového asistenta a pracovníka pro finanční záležitosti.

Jde o projekt, který se soustřeďuje výlučně na cílovou skupinu pracovníků technické podpory v oblasti obráběcí technologie. Užší zaměření umožní jejich důkladnější proškolení a zároveň ušetří nemalé finanční prostředky.

V těchto týdnech již technici z Fujikoki absolvovali dvoufázový výcvik u firmy Nexnet ve Zlíně, zaměřený na nástroje používané pro automatické soustružení. Na programu jsou také školení zajišťovaná dodavateli technologií, ať už se jedná o obráběcí centra vyráběná ve Švýcarsku, nebo o systémy řízení linek vyráběné předními evropskými firmami. Ukončení celého projektu je plánováno na březen příštího roku.

Pavel Škorpil
(autor je manažerem firmy Fujikoki Czech Louny)