Jak zpřítomnit lounského malíře Zdeňka Sýkoru ve veřejném prostoru v jeho rodném městě – v Lounech? Jeho díla zdobí veřejný prostor v Basileji, v Praze, v Litvínově… Věhlas tohoto malíře je vnímán celosvětově. V Lounech ale kousek jeho díla stále chybí. Spolek Sýkora 2020 přišel s myšlenkou instalace černobílé geometrické kompozice do prostoru před lounské divadlo. V polovině listopadu ve Vrchlického divadle v Louneh byl projekt piazzetta představen veřejnosti. Hostem byl i herec Jiří Bartoška, který je jedním z patronů projektu.

Motiv, který by tento prostor měl zdobit, se původně vyjímal na plechové protipožární oponě z roku 1963. Ta se ale v letech 2001-2003 ztratila. „Kdysi tu už opona byla – nastojato. A teď bude hned u divadla – naležato a ve větším rozměru,“ řekl architekt Josef Pleskot. Ten je autorem architektonického návrhu piazzetty. Od poloviny 90. let 20. století patří mezi nejznámější a nejrespektovanější české architekty. V roce 2014 získal titul „Architekt roku“. Tvrdí, že dům nekončí tam, kde se do něj vchází, ale naopak – celé okolí domu je jeho začátkem.

Návrh architekta Josefa Pleskota a Lenky Sýkorové na úpravu prostoru před Vrchlického divadlem v Lounech
Sbírka má pomoci návratu Sýkory. Podpořil ji Jiří Bartoška

„Nejvýznamnější změna prostranství spočívá v tom, že jsme předisponovali vstup do Galerie města Loun. Do galerie se bude vstupovat v tom samém směru, v jakém se vstupuje do divadla. Obraz na piazzettě nebude složený z dlaždic, ale bude jednolitý – namalovaný. Celý proces instalace by měl trvat maximálně půl roku,“ prozradil Josef Pleskot.

Jedním z hostů komponovaného večera byl i galerista Zdeněk Sklenář, který vlastní galerii v Pekingu. Navrhl, že by se na piazzettě mohlo pořádat i mistrovství světa v breakdance. „Sebedůvěra je základem velkých tvůrčích činů, ale pokud naší zemi něco chybí, pak je to právě sebedůvěra. To, že ceny obrazů Zdeňka Sýkory budou růst, to víme. Stvořil geniální systém, ze kterého začaly vyrůstat struktury a linie. Máte zde rodáka, na kterého jsou zaměřeni všichni ředitelé elitních institucí.“

Bartoška: Louny a Sýkorova piazzetta? Co jiného!

Od drobných přispěvatelů bylo zatím vybráno asi 203 000 Kč. Jedním ze sponzorů je i Zdeněk Svěrák. Podle Josefa Pleskota by bylo potřeba kolem 5,7 milionu korun. Kmotrem finanční sbírky je herec Jiří Bartoška. „S panem Sýkorou jsme byli léta kamarádi. Když Lenka přišla s prosbou, zda bych se stal kmotrem finanční sbírky, byl jsem moc rád a samozřejmě jsem souhlasil. Je trochu smutné, že se na to lidi musí spojit a dát peníze dohromady. Jenomže co by měly mít Louny jiného než piazzettu…! Já bych si jen přál, aby po letech nebyla opět přejmenována na piazzettu Julia Fučíka,“ směje se Bartoška.

Architekt Josef Pleskot ukazuje model možné budoucí podoby Vrchlického divadla v Lounech
Místo před divadlem má být rámem pro Sýkorovu mozaiku

„Každý projekt by měl mít nějaký příběh, historii, měl by něco vyprávět. A tenhle je přesně to, a ještě na druhou. Lidem se musí připomínat to pěkné a to, na co můžeme být hrdí. Sýkora je toho příkladem. A navíc jméno Sýkora a Pleskot je dobrá kombinace,“ řekl student architektury Pavel Jelínek.

Projekt piazzetty by se měl realizovat nejpozději do roku 2020, kdy uplyne sto let od narození Zdeňka Sýkory. Světoznámý výtvarník se narodil, žil a pracoval v Lounech.

Kateřina Zemanová