Legální prostor pro své umění dostanou mladí sprejeři v Lounech. Rada města v minulých dnech souhlasila s tříletou výpůjčkou zdi podél chodníku ve Spojovací ulici, která vede od ZŠ Školní dolů k Tyršovu náměstí.

V minulosti místo několikrát pěkně vyzdobily děti ze zmíněné školy. Nyní nastoupí „těžší kalibr". „Své umění tam budou prezentovat lidé, kteří se zabývají graffiti," řekl Jaroslav Janeček, který si od města plochu půjčil. Věří, že lidé ocení pěkné a skutečně umělecké výtvory. „Chceme tím i bojovat proti nelegální tvorbě v Lounech. Koneckonců když už dám za barvu třeba dva tisíce korun, chci, aby dílo nějak vypadalo. Vzít sprej a udělat klikyhák na nějakou zeď, to přece není umění," vysvětluje J. Janeček.

Mezi průchodem pod železniční tratí a druhým pod silnicí by měli tvořit hlavně mimolounští sprejeři. „V Lounech jich ani tolik není, takže jsem domluvený s kolegy z okolí, ale i Francie či Německa," dodal mladík.

Dosud mohla graffiti legálně vznikat na zídce u letního cvičiště. Několik let se tak i skutečně dělo. „Tato plocha ale už není v dobrém stavu, začíná se drolit," uvedla Renáta Čapková, tajemnice městského úřadu. „Uvažovali jsme, že ji na své náklady nějak opravíme, ale stejně se tam vejdou jen čtyři nebo pět obrazů. Místo ve Spojovací ulici je mnohem příhodnější a realizovat se tam bude moci více lidí," dodal Jaroslav Janeček.