Gynekologické oddělení nemocnice v Žatci po půlroční přestávce tento týden obnoví svou činnost.

Ve středu 10. září začne přijímat pacientky k drobnějším lékařským výkonům. Porodnice však zatím zůstává nadále uzavřena, obnovení její činnosti potrvá ještě minimálně pár týdnů.

„Ve středu ráno začne oddělení přijímat pacientky k malým gynekologickým výkonům, například interrupcím či kyretážím,“ uvedl MUDr. Zdeněk Bergl, ředitel Nemocnice Žatec. Interrupce je umělé přerušení těhotenství a kyretáž je čištění dělohy.

Gynekologické oddělení a porodnice v areálu nemocnice v Žatci byly uzavřeny letos na jaře kvůli personálním problémům. Z oddělení postupně odešli všichni kvalifikovaní lékaři pro tato oddělení a vedení nemocnice od té doby složitě hledá nové. „Zatím na oddělení nastoupili dva lékaři, s dalšími třemi jednáme,“ řekl na dotaz Deníku MUDr. Bergl. Nový primář gynekologie ještě nebyl určen.

Obnovení činnosti porodnice potrvá ještě déle. “Nedostatek lékařů pro porodnice je obecný celostátní problém,“ říkal už v závěru srpna Zdeněk Bergl. Objekt porodnice v Žatci je přitom moderně opravený a vybavený, loni se v něm odehrálo více než 600 porodů. Nyní zatím maminky jezdí rodit do jiných okresů.