Extrémně těžké podmínky, všude kusy betonu, hory cihel. Dům, co už není dům, je polorozbořený. Najednou se ozve štěkot. Haf, haf, haf. Všichni zpozorní. Psí parťák si ale nehraje, zrovna v sutinách našel pod betonem zavaleného zraněného, štěkotem na to upozorňuje a ukazuje, kde přesně je. Tak to běžně funguje při ostrých zásazích v praxi, kam špičkoví psí záchranáři vyrážejí. Tentokrát je ale katastrofa jen nasimulovaná, nejlepší psí čenichy se totiž v sutině utkají na republikovém šampionátu.

„Snažíme se, aby podmínky byly nasimulované co nejreálněji, aby byly co nejblíže situaci po nějaké katastrofě. Hledá se opakovaně, na různých místech, je to velmi náročné, jako v praxi,“ přibližuje prezidentka pořádajícho Svazu záchranných brigád kynologů ČR Helena Šabatová.

Členové lounského spolku Dobroděj v minulých dnech předali symbolické šeky
Spolek Dobroděj předal šeky na 66 tisíc korun. Na lounskou pohotovost a děti

Šampionát se koná v sobotu 5. října v Žatci a na sutinovém trenažeru ve Chbanech. Patnáct kvalifikovaných psovodů tam změří síly na již 39. ročníku mistrovství. Soutěžící hledají ve dvou sutinách, psovodi neví, kolik je kde nálezů. Najít mají celkem čtyři zraněné osoby, které představují pečlivě ukrytí figuranti a dvě „mrtvé“, jejichž zápach simulují chemické tablety. Psovod ale nikdy netuší, kolik jich je v které části, ani zda v té první na někoho náhodou nezapomněl.

„Hledej,“ pobízí psovodi své parťáky. Ti pečlivě, poctivě, kousek po kousku pátrají. Prozkoumávají otvory, jámy, nejrůznější zákoutí, prochází skružemi, očichávají velké hromady cihel a betonu, nevynechají ani úzké škvíry, kam se člověk nemůže dostat. A díky skvělému čichu i nacházejí a při ostrých zásazích, kam tito špičkoví psi běžně vyrážejí, zachraňují životy.

Karel Gott byl hlavní hvězdou Dočesné v Žatci v roce 2007. Jeho vystoupení si nenechaly ujít desetitisíce fanoušků
FOTO: Milovaný Karel Gott navštívil i Žatec. Vystoupil před davy na 50. Dočesné

Na mistrovství se kvalifikovalo i pět týmů z Ústeckého kraje. „Mým cílem je najít všechny hledané osoby, nepokazit psovi jeho práci a samozřejmě se umístit co nejlépe,“ doufá v dobrý výsledek Lenka Knolová z Mostu a její parťačka Bailey. „Připravujeme se celý rok. Nejen v sutině. Pes na tom musí být dobře i fyzicky a psychicky. Chtěl bych složit nejtěžší zkoušku, motivací je také zkusit být nejlepším záchranářským týmem,“ přidává se také Miroslav Burda z Chomutovska, jenž do bojů vyrazí s fenkou Anat.

Soutěž probíhá podle podmínek nejtěžších záchranářských zkoušek. Výcvik psů záchranářů patří k těm nejnáročnějším v kynologii. „Na cvičišti se nejdříve hodnotí poslušnost a ovladatelnost psa, musí také zvládnout obtížné překážky, například chůzi po žebříku. Poté se vyráží do dvou terénů, sutin, kde psi musí prokázat své schopnosti při náročném hledání,“ pokračuje Helena Šabatová. „Je velmi těžké vycvičit psa na takovou úroveň. Trvá to několik let. Trénink je hodně intenzivní a vlastně nikdy nepřestává, pes si musí svou výkonnost dál udržovat,“ dodává.