Současné oteplení může způsobit tání ledu na zamrzlých vodních plochách. Vodohospodáři proto varují především bruslaře před nebezpečím prolomení ledu.

Profesionální hasiči ze žatecké stanice přesto neponechávají nic náhodě a trénují pro případ, že by byli povoláni k záchraně tonoucího bruslaře. K tomu účelu využili zamrzlou plochu potoka Liboc v Libočanech u Žatce. „Cvičíme zásah u tonoucího bruslaře, pod kterým se prolomil led. Evakuace je možná hned několika způsoby a ty nyní nacvičujeme,“ řekl zasahující hasič Michal Hrdlička.

Ještě předtím však hasiči motorovou pilou prořezali díru do ledu a do chladné vody ve speciálním obleku se ponořil jeden z nich. „Ačkoli to tak nevypadá, tak v „suchém“ speciálním obleku necítím žádnou zimu, naopak, celkem to hřeje,“ svěřil se hasič Pavol Čučvara, který se po dobu cvičení stal tonoucím figurantem a musel tak opakovaně do vody.

Jednotka žateckých hasičů poté trénovala záchranu tonoucího pomocí nastavených žebříků, po kterých se dvojice hasičů jištěná lany přibližovala po zamrzlé vodní hladině až k tonoucímu. Ve druhé variantě hasiči využili nafukovací člun, kterým po ledě doklouzali až k místu „prolomení“ ledu a tonoucího vyprostili z ledového sevření. „Člun využíváme v případech, kdy je led příliš tenký a hrozilo by nebezpečí, že by se mohl prolomit i pod zasahujícími hasiči, nebo pokud by byl tonoucí dále od břehu a žebříky bychom se k němu dostávali jen těžko,“ vysvětlil velitel cvičení Petr Klíma.

Cílem této odborné přípravy bylo, aby si hasiči nanečisto vyzkoušeli různé způsoby zásahů na zledovatělé ploše vodních ploch. V současné době to mohou potřebovat.