Během opravy výrobní linky svářecí soupravou vznikl ve firmě Knauf v sousedství Elektrárny Počerady požár papíru. Během čtyř minut od nahlášení požáru byli již elektrárenští hasiči na místě. Za dalších čtrnáct minut se jim podařilo požár lokalizovat a ve 22. minutě zlikvidovat. Sedmadvacet minut po ohlášení byli již profesionálové z Hasičského záchranného sboru Elektrárny Počerady již zpět na své základně.

Tak ve zkrácené verzi proběhlo cvičení, které mělo ověřit jejich „bojeschopnost“ s nebezpečným živlem. Ne vždy se ale jedná jen o cvičení. „V sobotu 19. května jsme museli vyjet naostro na Ranou, kde se zřítil pilot padákového kluzáku. Spadl na strom v nepřístupném terénu a způsobil si mnohačetná poranění. Dva naši hasiči vyjeli na místo se speciálně vybaveným vozem. Zraněného zafixovali a pomáhali snést k vrtulníku,“ popsal Václav Helšus, zástupce velitele pobočné stanice Hasičského záchranného sboru Skupiny ČEZ.

Pohotovost 24 hodin denně

V současné době působí v Elektrárně Počerady i s velitelem 21 hasičů. Všichni jsou v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, přičemž čtyři směny se střídají vždy po dvanácti hodinách. V praxi to znamená, že ve službě je vždy pět hasičů, včetně velitele družstva. „Pokud zasahujeme v areálu elektrárny, jsme schopni být na místě od jedné do čtyř minut. Jsme-li vyzváni k pomoci dispečinkem Integrovaného záchranného systému okresu Louny, jako v případě pádu pilota na Rané, dorazíme na místo podle dojezdové vzdálenosti do deseti minut,“ dodává Václav Helšus s tím, že zasahují i na Mostecku.

Všichni hasiči jsou schopni poskytovat první předlékařskou pomoc. Od začátku letošního roku do poloviny května mají elektrárenští hasiči za sebou čtrnáct „ostrých“ výjezdů. Ve dvou případech k ohlášenému požáru v elektrárně. Pouze jednou zatím zasahovali hasiči v rámci Integrovaného záchranného systému, a to právě na Rané. Mimo elektrárnu pak hasili rodinný dům v Bečově.

Deset zásahů je pak vedeno jako ostatní. „To jsou hlavně technologické a technické pomoci, asistence při používání otevřeného ohně v areálu elektrárny, a to při pálení, svařování nebo řezání armatur,“ dodává Helšus. Všichni elektrárenští hasiči mají za sebou tvrdý výcvik, nejrůznější školení a proškolování. „Cvičili jsme například na v areálu chemičky v Litvínově nebo ve věznici v Bělušicích,“ uvedl V. Helšus.