Podle názoru profesionálních hasičů má nová vyhláška smysl. Nařizuje, že v každém novém rodinném domě musí být hlásič požárů a hasící přístroj.

Tyto dvě věci mohou ve většině případů uchránit majetek, zdraví i životy.

Podle statistik většina bytových požárů vzniká od malých zdrojů. Těmi se často stávají například cigarety v rukou usnuvších lidí, zapomenuté potraviny na sporáku, hořlavé věci v blízkosti přímotopů a podobně.

„Odhalit vznik takového požáru mohou dobře požární hlásiče; zachytí totiž i malé množství kouře a například spáče vzbudí nebo upozorní lidi v jiné části bytu,“ vysvětluje Václav Hančar, velitel profesionálních hasičů v Podbořanech.

Právě v těchto chvílích může včasné použití hasícího přístroje předejít značným škodám na majetku, zdraví i obětem na životech. „Takové požáry jsou dnes a denně. Než se z malého ohniska stane velký požár, jsou to minuty. Přítomnost hasícího přístroje je podle mne opravdu vhodná,“ říká V. Hančar.

Nejvhodnější je podle mínění zkušeného profesionála přístroj s náplní CO, tedy sněhový. Dá se použít na všechno (hořící elektroinstalace, omastek, plasty). „Vhodný je i práškový, ale ten značně ničí elektroniku – počítače a podobně,“ dodává velitel hasičů. V pětitisícových Podbořanech ročně vznikne až deset požárů v bytových jednotkách. „Podle statistik je jasné, že by se až dvě třetiny takových událostí daly včas podchytit a zabránit tak rozpoutání velkého ohně,“ míní Hančar.

Při kolaudaci nového domu je nutná přítomnost hlásiče i hasícího přístroje. Velitel hasičů ale předpokládá, tak jak se všeobecně spekuluje, že si stavebníci budou tato zařízení půjčovat pouze pro potřeby kolaudace. „Zažil jsem dokonce, že si půjčovali i protipožární dveře, takže myslím, že s těmito věcmi to bude také,“ krčí rameny V. Hančar. Hasiči ale nemají možnost jejich přítomnost v domě po kolaudaci zkontrolovat.

Pokuta až 25 tisíc korun

Stavíte rodinný dům? Počítejte s tím, že budete muset investovat také do minimálně jednoho hasicího přístroje a požárního hlásiče. Pokud máte ale garáž, budete si muset pořídit hasicí přístroj i tam.

To jsou jen některé z povinností, které pro majitele domů zavádí nová vyhláška. Ta začne platit od července. „Bez splnění podmínek stanovených vyhláškou nebudou nové stavby schváleny,“ varuje tiskový mluvčí hasičů Petr Kopáček.

Pokud byste vyhořeli a hasiči následně zjistili, že jste některou z povinností zanedbali, hasiči vám pak mohou ještě udělit pokutu pětadvacet tisíc korun. „Lidé by ale byli sami proti sobě, kdyby vyhlášku porušovali. Případný požár může snadno způsobit mnohonásobně vyšší škody, než je investice do hasicího přístroje nebo hlásiče,“ říká Kopáček.

V současné době se české požadavky na požární bezpečnost rozcházejí s předpisy Evropské unie. To je také jeden z důvodů, proč vyhláška nyní vyšla. Hasiči si od ní ale především slibují menší počet mrtvých a zraněných při požárech. „Těší nás také, že i díky vyhlášce se diskutuje o problematice požární ochrany, důležitosti přenosných hasicích přístrojů a hlásičů požáru,“ dodává Kopáček.

Martin Dohnal