Novou politickou hlavou krajského úřadu zvolili zastupitelé dosavadního poslance z Mostu. 47letý Jan Schiller se mandátu ve sněmovně vzdá, jak slíbil. Za svou pravou ruku překvapivě nezvolil Mariana Čapka. To on sám si nakonec post prvního náměstka rozmyslel kvůli kritice Varsndorfských za kauzu radarů. „Nemá s tím nic společného,“ je si jistý Schiller. „Přesto se obával, že by to mohlo vrhnout stín na naši novou vládu. Tak jsme se dohodli, že se toho vzdá,“ líčí hejtman.

Ještě před zvolením hejtmanem jste sliboval, že složíte poslanecký mandát. Platí to pořád?
Ve sněmovně mám ještě práci. Ze Senátu se nám vrací zákon o odpadech, který jsem zpravodajoval. Chci ho dotáhnout. Od Nového roku budu ale plně jenom hejtmanem.

Odcházející hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (vlevo, KSČM) a jeho nástupce Jan Schiller (ANO)
Noví zastupitelé dali slib. Hejtmanem Ústeckého kraje zvolili Jana Schillera

Co bude prvním krokem nového vedení kraje?
Odměny zdravotníkům. Dozvěděl jsem se, že je musí vracet. Nebo je nedostanou ve slíbené výši. Byl to špatný krok bývalého vedení. Chceme, aby to doplatila Krajská zdravotní z vlastních prostředků.

Proč není nakonec vaším prvním náměstkem Marian Čapek?
Varnsdorfské zastupitelstvo na něj pořád útočí, že i on rozhodoval o radarech. Přitom s tím nemá nic společného. Přesto se obával, že by to mohlo vrhnout stín na naši novou vládu. Tak jsme se dohodli, že se toho vzdá. A nominovali Lubomíru Mejstříkovou.