Obrovské barevné nápisy Casino či Herna s vyobrazením výherních automatů, výloha vířící barvami, světelné tabule lákající na pohádkové jackpoty. Tak vypadá většina heren.

Město Louny tomu chce ale udělat přítrž a pokračuje v tažení proti hazardu.Po vyhlášce, která stanovuje dobu, po kterou mohou být všechny výherní automaty a terminály v provozu, připravuje další, tentokrát omezí reklamu na hazard. Herny nemají být tak na očích.

„Vyhláška stanovuje opatření k omezení propagace a označení provozoven, například neprůhledné výlohy, vstupy, okna a jiné otvory, výška písma propagující sázkové hry je limitována maximálně na 30 cm. Je zakázáno blikající nebo svítící označení názvu provozovny, nesmí být na vnějším plášti budovy umístěna žádná zařízení, která jsou spojena se sázkovou hrou jako například výše možného jackpotu,“ uvedla tajemnice Renáta Čapková.

Vyhlášku ještě posoudí zastupitelstvo

Vyhlášku musí ještě schválit zastupitelé, na stůl ji dostanou v pondělí 20. února.V případě, že by provozovatel vyhlášku porušil, hrozí mu pokuta až do výše 200 tisíc Kč.

Další vyhláškou, kterou dostanou zastupitelé na stůl, pak budou revokovat již dříve přijatou vyhlášku z roku 2010 o místním poplatku za výherní přístroje. „Zákonodárci odebrali obcím možnost zpoplatnit místním poplatkem provozovaný výherní hrací přístroj a proto musíme naši vyhlášku o místním poplatku zrušit, je neaplikovatelná,“ dodala R. Čapková.

Od začátku letošního roku rozdělování peněz pocházejících z hazardu upravuje loterijní zákon. Oproti dřívějšku tak o části peněz nemohou už rozhodovat samotné loterijní firmy, ale odvody si rozdělují obce a stát. Obce mají dostávat čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kurzové sázky nebo sázky v kasinech.

Peníze do rozpočtu

Provozovatelé hazardních her tak budou z každého hracího přístroje ve městě odvádět 55 korun denně, tedy zhruba 20 tisíc korun ročně. Dalších dvacet procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami si rozdělí stát a obce v poměru 20:80. Podle odhadu ministerstva financí by tak dostávaly obce téměř 6 miliard korun, stát přes 2 miliardy.

„V současné době je v rozpočtu města plánován příjem z VHP ve výši 2,600 milionů korun. Dopad pro město Louny po změnách od 1. ledna stanovit nelze, ale pokud budeme předpokládat, že v provozu bude každý den 200 výherních zařízení, příjem do rozpočtu města by činil minimálně 4 miliony korun,“ doplnila vedoucí ekonomického odboru Romana Krameriusová.