Je investice 1,7 milionu korun do nového hlasovacího zařízení pro jednání zastupitelstva efektivní, nebo je to pouhým plýtváním penězi daňových poplatníků?

O to se přou dva zastupitelé s lounskou radnicí. V otevřeném dopise vyzvali Radovan Šabata a Bořek Zasadil starostu Loun Jana Kernera ke zrušení již uzavřené smlouvy a vypsání nového výběrového řízení.

Politikům se nelíbí, že plánovaný rozpočet na nákup nového zařízení do velké zasedací místnosti je přemrštěný. Místo plánovaných 1,5 milionu by stačil podle nich jeden milion korun. Do výběrového řízení se přihlásila pouze pražská firma PCS, která navíc cenu ještě zvedla o dalších 232 tisíc korun.

„Souhlasit s takovým plýtváním finančními prostředky města je pro nás nepřijatelné. Praktická zkušenost z únorového zasedání zastupitelstva navíc ukázala, že hlasovací zařízení naprosto nesplňuje základní požadavky, chyběl jmenný přehled hlasování zastupitelů,“ tvrdí oba zastupitelé.

Lounský starosta Jan Kerner kritiku odmítá. Sám nechápe, proč připomínka přichází až teď, když o částce na nákup zařízení se jednalo již v prosinci roku 2008 při schvalování předběžného rozpočtu na rok 2009. Radovan Šabata sice navrhoval při schvalování konečného investičního rozpočtu na podzim loňského roku plánovaný výdaj snížit. Ostatní zastupitelé jej ale nepodpořili.

Proč až teď?

„I přesto, že se do výběrového řízení přihlásila jen jedna firma, komise rozhodla, že nabídka byla zpracována kvalitně. Do komise byl přizván i R. Šabata, který se ale výběrového řízení nezúčastnil. O průběhu řízení byla informována i rada města, nikdo z radních neměl při schvalování žádné připomínky k vybrané firmě, ani radní B. Zasadil,“ uvedl J. Kerner.

Firma musí hlasovací zařízení upravit. „Nezobrazování jmenovitého hlasování zastupitelů na obrazovce při průběhu jednání je samozřejmě pro hladký průběh jednání nepřijatelné. Na dalším zasedání zastupitelstva bude otestován zcela jiný grafický výstup, který umožní tento základní požadavek naplnit,“ dodal J. Kerner s tím, že pro odstoupení od smlouvy neexistují žádné důvody.