Novinku, která by měla prohloubit spolupráci s partnerskými městy, připravují v Lounech. Na víkend 18. až 20. října tam totiž chystají historicky první Holandský víkend. Partnerem Loun v této krásné zemi je město Barendrecht.

O pořádání speciálních víkendů, věnovaných vždy jinému partnerskému městu a jeho zemi, přemýšleli členové komise cestovního ruchu při radě města Loun už bezmála rok. Nyní nápad vstupuje do svého reálného života. „Akci uspořádáme ve spolupráci s občanským sdružením Klub 2020, za nimiž Holanďané do Čech jezdí," uvedla Eva Bitnerová, tajemnice zmíněné komise.

Sýry, oplatky, společenský večer…

Během víkendu s partnerským městem se mohou zájemci těšit na ochutnávky holandských sýrů a oplatek, různé přednášky, výstavu výtvarných prací, ale také na promítání dokumentu o této zajímavé zemi a chybět nebude ani společenský večer v restauraci Stromovka. „O dalších podrobnostech jednáme a znát bychom je měli na začátku října. Počítáme ale například s nějakým sportovním turnajem, zahraniční přátelé by nás mohli také třeba naučit nějakou typicky holandskou hru," prozradila Eva Bitnerová.

Zájemci Holandsko nejen uslyší a uvidí, ale také ochutnají. Lounská restaurace Caramell má totiž během Holandského víkendu nabízet tamní speciality.

Tato akce prověří zájem veřejnosti o podobné projekty. Pokud ji lidé přijmou za svou, mohla by se z ní stát tradice. Postupně by se tak uskutečnily víkendy i ve znamení dalších partnerských měst z ostatních zemí. Louny udržují aktivní vztahy kromě zmíněného holandského Barendrechtu také se slovenským Lučencem, německým Zschopau a francouzským Veneux Les Sablons.