Měsíc po komunálních volbách a pár dní po volbě starosty se rozpadlo zastupitelstvo v Holedeči.

Po politických a osobních sporech ve vsi tři zastupitelé podali písemnou rezignaci na své mandáty, stejně tak všichni náhradníci z jejich kandidátní listiny. Pro obec to znamená, že v ní budou vyhlášeny nové komunální volby. Pravděpodobně příští rok během jara.

Na dotaz Deníku to v pondělí 15. listopadu potvrdil Pavel Adamec, úřadující starosta Holedeče. „Chování dotyčných kolegů zatím nedokážu pochopit ani ho nějak vysvětlit. Šest zastupitelů ze sedmi pro mě před týdnem hlasovalo a zvolilo mě znovu do funkce starosty. Pár dní potom ovšem tři zastupitelé a všichni další náhradníci rezignují, nechápu to,“ odpověděl starosta.

Tři politická sdružení nezávislých kandidátů, která rozhodla o odstoupení svých lidí ze zastupitelstva, rozšiřovala po Holedeči v pondělí odpoledne a vpodvečer letáky s obsáhlým prohlášením, v němž se snaží obyvatelům zdůvodnit své kroky (čtěte níže). „Jsme si vědomi, že tato situace povede k novým volbám, které však obec nijak finančně nezatíží. Zároveň vám bude tímto dána nová příležitost rozhodnout se, co je pro naše obce v této době nejlepší,“ uvádějí v letáku. Podle sdělení v letáku nejsou tito politikové pro odvolání současného starosty, ale některé konkrétní věci a postupy mu v textu vyčítají.

Zastupitelstvo obce bude podle vyjádření starosty dál pracovat jen se zbylými čtyřmi lidmi a omezenými pravomocemi, které pro takový případ určuje zákon. Stejně tak starosta bude s určitými omezeními řídit dál obec, a to až do termínu nových komunálních voleb. Jejich přesný termín určí Ministerstvo vnitra ČR, které už dostalo od vedení obce informaci o situaci v Holedeči.

V Holedeči, obci pět kilometrů jižně od Žatce, žije přibližně 520 obyvatel.

Prohlášení, o kterém se mluví



Vážení občané obcí Holedeč, Holedeček, Veletice, Stránky a Sádek nádraží


Na začátku tohoto otevřeného dopisu by jsme chtěli podotknout, že tento dopis neslouží jako veřejná kritika nově zvoleného starosty, ale pouze informuje občany všech obcí Holedeč, Holedeček, Veletice, Stránky a Sádek nádraží o součastné situaci, která dnešního dne nastala.

Mnozí z Vás, kteří jste byli přítomni na ustavujícím zasedání zastupitelstva konaném dne 8.11.2010 v kulturním domě obce Holedeč, jste mohli nejen vidět, ale i slyšet jakým směrem se dle slov nově zvoleného starosty a některých členů zastupitelstva bude ubírat život v našich obcích. A nejenom ti kteří jste na tomto zasedání nebyli, tak bychom Vás chtěli touto formou informovat, proč ostatní kandidující spoluobčané z třech kandidátních listin ( Naše obec, Obec Holedeč, Vše pro obec ) skládají dobrovolně k dnešnímu dni své mandáty.

Složením těchto mandátů nechceme nijak ztratit Vaši důvěru, která nám byla Vašim hlasem při volbách do zastupitelstva dána, ale je to jediná možnost, jak Naše obce nepřivést do svízelné situace a to je zadlužení Našich obcí.

Jsme si vědomi, že tato situace povede k novým volbám, které obec nijak finančně nezatíží a zároveň Vám bude tímto dána nová příležitost rozhodnout co je pro Naše obce v této špatné době nejlepší.

Nejsme pro odvolání nově zvoleného starosty, ale chtěli bychom aby naše obce :

- měli starostu, který bude Našim občanům kdykoliv k dispozici
- měli starostu, který snese názor a kritiku nejen členů zastupitelstva , ale i Vás všech,
jelikož je to Naše obec, nikoli obec jedince
- měli mateřskou školu, která je v součastné době funkční, ale koupě jiné nemovitosti pro
zřízení nové mateřské školy je v dnešní době finančně nereálné a pro Naše obce by toto
mělo nedozírné následky, jelikož Naše obce nedisponují s takovýmto množstvím
finančních prostředků a je zde třeba podotknout, že jsou zde rozpracovány důležitější
investiční záměry a jedním z nich je například vybudování kanalizace v obci Holedeček,
Veletice, Stránky.

Je tu spousta dalších věcí, které by jsme si představovali, aby Naše obce měli, ale tento otevřený dopis není o případné předvolební kampani, nýbrž o tom, abychom Vám ve zkratce uvedli hlavní důvody našeho odstoupení. Kdy tímto odstoupením dáváme všem najevo, že nám není dění v Našich obcích nijak lhostejné.

Na tento dopis bude jistě z druhé strany vznesena kritika, ale je pouze na Vás občanech, jak tuto situaci posoudíte a jak necháme o našich obcích v budoucnu rozhodovat.

Odstupující strany
( Naše obec, Obec Holedeč, Vše pro obec )

Text prohlášení nebyl redakcí žádným způsobem upraven.