Dvě stříbrné a dvě bronzové medaile přivezli studenti žatecké hotelové školy a učiliště z mezinárodní soutěže, konané v minulých dnech ve slovenském Náměstovu. Je to velký úspěch, protože soutěže se zúčastnilo 98 účastníků z osmnácti škol a všichni čtyři vyslanci ze Žatce získali medaili za své dovednosti.

Juniorská mezinárodní gastronomická soutěž

Šlo o juniorskou mezinárodní gastronomickou soutěž Gastrocoop Slovakia 2007. Soutěžilo se v šesti gastronomických oborech a žatecká Střední odborná škola a Střední odborné učiliště SČMSD z Hošťálkova náměstí byla jediným účastníkem z ČR. Škola na soutěž připravila a vyslala čtyři soutěžící.

Každý musel splnit dvě praktické soutěžní úlohy a při nich projevit nejen profesní zručnost, ale i vysokou psychickou odolnost. V kategorii barman šlo o přípravu míchaného alkoholického nápoje po jídle a míchaného nealkoholického disco nápoje. V kategorii číšník o přípravu předkrmového koktejlu z krabích tyčinek a porcování tepelně upravené vepřové panenky s dokončováním šťávy.

Báječná podívaná na přípravu jídla

Každá úloha byla plněna samostatně formou pódiového vystoupení před veřejností v naplněném kulturním domě. Výkon soutěžícího posuzovala odborná komise. Studenti ze Žatce se počtem bodů dostali na medailové stupínky. Získali významná ocenění pro sebe, svou školu i Českou republiku.

V oboru barman dostala stříbrnou medaili a diplom Michaela Černá a bronzovou medaili s diplomem Catherine Novotná. V oboru číšník skončil stříbrný s diplomem Michal Brož a bronz a diplom vyhrál Erik Géczy. Úspěch žatecké školy potvrdil i primátor města Námestovo, který za aktivní účast a umístění všech soutěžících na medailových místech ocenil školu ze Žatce speciálním pohárem a diplomem.