Temná zákoutí, poškozené chodníky, staré stromy, nepořádek, odhozené injekční stříkačky tak v současné době vypadají prostory kolem hradeb v Žatci. Město to chce změnit. Prostory plánuje upravit tak, aby se staly důstojnou částí historického centra.

Radnice připravila projekt revitalizace veřejné zeleně kolem hradeb, je rozdělen na tři etapy. První je oblast nad Nákladní ulicí od její horní části kolem Libočanské brány až po Kněžskou. „Projekt počítá s revitalizací zeleně, ale také s rekonstrukcemi a výstavbou nových chodníků, novými lavičkami a odpadkovými koši," vysvětlil žatecký místostarosta Jan Novotný. Úpravy se dotknou také divadelní zahrady, kde několikrát byla umístěna country scéna při žatecké Dočesné. Vést do ní má pod hradbami nový chodník, v zahradě se počítá s novými lampami veřejného osvětlení.

Našli dvanáct stříkaček!

„Zeleň je v prostoru pod hradbami ve špatném stavu. V minulých letech se tam žádná velká údržba nedělala, pouze se kácely staré akáty, které postupně odumíraly. A zeleň je tam hodně důležitá, neboť pomáhá držet svah, na kterém městské hradby stojí," vysvětlil Tomáš Trávníček, vedoucí stavebního úřadu a odboru životního prostředí žatecké radnice. Prostory kolem městských hradeb jsou plné temných zákoutí, hlavně večer se jim lidé raději vyhýbají. „Je to místo pro feťáky. Při nedávném úklidu se tam našlo 12 injekčních stříkaček," řekl na jednání zastupitelů Tomáš Trávníček. „Projekt také řeší, aby se oblasti kolem hradeb zprůhlednily, aby tam už takováto místa nebyla," dodal.

„Projekt také vyřeší chodníky. V současné době, když zaprší a je bláto, tak se tam dá sotva projít, natož projet třeba s kočárkem," upozornil radní Martin Štross. Počítá se s tím, že starý beton a štěrk na chodnících bude nahrazen žulovými kostkami.

První etapa projektu má stát pět milionů korun. Město podalo žádost o dotaci na ministerstvo životního prostředí, pokud bude úspěšné, mohlo by zaplatit ze svého jen milion korun. „Druhá etapa počítá s revitalizací prostoru od Kněžské brány až k pivovaru a třetí kolem hradeb pod autobusovým nádražím," sdělil Tomáš Trávníček.

Infoblok

Vizualizace nové podoby okolí hradeb v ŽatciVizualizace nové podoby okolí hradeb v ŽatciVizualizace nové podoby okolí hradeb v Žatci