Lidé chodí v těchto dnech více než jindy zavzpomínat na své příbuzné. „Ještě jsme letos žádné krádeže nezaznamenali. V jiných letech však ano. Myslím, že věci začnou mizet ze hrobů před dušičkami a hlavně po svátcích. Kradou se převážně květiny. Strážníci na hřbitov již chodí hlídkovat,“ popsala situaci na žateckém hřbitově Soňa Fremutová ze správy hřbitova.

Dušičky příští pátek

Den Památky zesnulých letos připadá na příští pátek. Ale již o tomto víkendu se dá předpokládat, že lidé se vypraví k hrobům. Proto městští strážníci v období kolem „dušiček“ častěji prochází hřbitovy. „Hlídkující strážníci působí jako prevence. Na hřbitov již chodíme a hlídky budou ještě pokračovat,“ uvedl na dotaz Deníku zástupce velitele Městské policie v Žatci Luboš Šindelář.

Lounští strážníci vyrazí na hřbitovy také. „Před dušičkami hlídky na hřbitovech ještě zintenzivníme. Strážníci tam budou procházet přes den i ve večerních hodinách,“ řekl Miloslav Malý, zástupce velitele lounských strážníků.

Hřbitovy v obcích se uklízí. Lapkové si najdou cestu i tam. „Hřbitov máme upravený, čistí se pravidelně i před dušičkami. Úpravou také prošla plocha před hřbitovem včetně parkoviště,“ uvedl starosta Smolnice Petr Šíma. „Dekorace a kytky se ztrácejí po celý rok. Na noc hřbitov zamykáme a zaměstnáváme pracovníka, který se o něj stará,“ řekla Eva Parkmanová z úřadu městyse Cítoliby. „O hřbitov se staráme pravidelně, uklízí se průběžně. Krádeže jsou velkým problémem,“ dodal pro náš deník Václav Švajcr, starosta Panenského Týnce.

Vedle květin se kradou i hodnotnější věci, sošky, části náhrobků nebo kovové okrasné předměty. Problémem při hledání těchto odcizených předmětů je podle policie i to, že majitelé nedokáží ukradený předmět popsat. Proto radí lidem vyfotografovat si cenné předměty. „Cenné předměty mohou chtít lapkové prodat a při zajištění takových věcí může fotografie napomoci k identifikaci předmětu,“ dodal Luboš Šindelář.