Nové moderní sportovní hřiště s mnoha prvky pro všechny věkové kategorie, které loni vyrostlo v areálu Základní školy Draguš v Postoloprtech, slouží nejen dětem a veřejnosti ke sportování, ale v zákulisí také k dohadům mezi radnicí a výborem Regionální rady Severozápad, která přiděluje dotace z evropských peněz na různé projekty v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Do Postoloprt jako dotace na hřiště totiž přišlo o 1,2 milionu korun méně peněz, než kolik si město původně představovalo. „Sportoviště celkem stálo 6,3 milionu korun. Město Postoloprty na něj dostalo přislíbenou dotaci. Počítali jsme podle původních dohod, že to bude částka 5,1 milionu korun. Ve skutečnosti jsme však z Regionálního operačního programu Severozápad dostali částku sníženou o 1,2 milionu, tedy jen 3,9 milionu korun," uvedl starosta Postoloprt Zdeněk Pištora.

Důvodem ke snížení dotace byly podle něj některé technické detaily na novém hřišti, které se odchylovaly od původního projektu, a také určité chyby v administrativě. „Tak to zdůvodnili poskytovatelé dotace. My jako město ovšem s tímhle důvodem nesouhlasíme a chceme udělat vše, aby se situace napravila," dodal.

Nejprve platí město, pak dostane dotaci

Systém financování v těchto případech probíhá tak, že město zaplatí dodavatelské firmě částku za celou akci, a potom následně po čase dostává uvedenou dotaci na svůj účet od Regionální rady. „Firmě už jsme tedy zaplatili, pak nám ale přišla nižší dotace a rozdíl nám teď chybí na plánované akce v našem rozpočtu," upřesnil starosta.

Zastupitelstvo města pověřilo starostu úkolem, ať dál jedná s poskytovateli dotace „s cílem zmírnit negativní dopady na rozpočet města". Úkol má splnit do června. Na vyplacení dotace v plné výši ovšem přitom nemají města a obce žádný právní nárok, v první fázi dohody jde vždy jen o příslib. Konkrétní částku určuje vždy ROP Severozápad.

Nové hřiště v Postoloprtech bylo otevřeno loni v srpnu. Kromě dětí ze školy slouží i všem zájemcům z řad veřejnosti. Denně ho využívají desítky návštěvníků, hlavně dětí. Na pořádek a bezpečnost dohlíží městem pověřený správce, který celý areál také odemyká a zamyká.