Stačí chvilka nepozornosti rodiče a malé dítko už cosi žmoulá v prstících a strká do pusinky. Na několika dětských hřištích v Lounech by to přitom mohla být část rostliny, která může způsobit zdravotní problémy.

Městští úředníci prověřili na žádost komise pro životní prostředí při městské radě všech 32 hřišť v Lounech a po jednom v místních částech Brloh a Nečichy. „Účelem bylo získat přehled o případném riziku a nebezpečí plynoucího z možného požití plodů hrajícími si dětmi. Barevné dozrávající bobule jsou pro menší děti lákadlem a rády je ochutnávají, což může následně způsobit zdravotní potíže," vysvětlil Milan Skula, předseda zmíněné komise.

Jde o reakci na nedávnou událost z hřiště v Parku generála Fajtla v Zahradním městě. Tam byly nahlášeny zdravotní obtíže u jednoho dítěte. Úřad obratem nechal odstranit skupinu keřů kaliny vrásčitolisté z bezprostřední blízkosti skluzavky. Městská rada pak schválila osazení místa informační tabulí, která bude varovat před dalšími rizikovými rostlinami v místě.

Připomeňte si: Jedovaté keře od dětského hřiště zmizely, na další upozorní cedule

Prohlídka celkem 34 hřišť odhalila i další místa, kde by měli být rodiče pozornější. „Na 29 hřištích nebyly zaznamenány žádné druhy rostlin, jejichž některá část by mohla po požití způsobit zdravotní problémy," uvedl M. Skula. V minulosti se podle zjištění do blízkosti herních prvků vysazovaly především lípy, břízy, zlatice, jasmíny a šeříky.

Na pěti místech kontrola našla

Na pěti místech jsou však jedovaté rostliny. Jedná se o dětské hřiště u bývalé městské tržnice, mezi ulicemi SNP a Březinova. „Tam se v blízkosti herních prvků nachází zimolez a spolu s dalšími keři odděluje hřiště od plochy pro venčení psů. Dále hřiště v ulici SNP, v takzvaném Účku, kde je vysazena svída krvavá. Také hřiště na náměstí Petra Obrovce je odděleno od snížené plochy parkoviště ptačím zobem, jehož toxicita není sice příliš vysoká a případná otrava se projevuje zvracením a průjmem, ale u dětí může mít nepříjemný průběh. Nedaleko hřiště v Masarykových sadech je vysazen tis, ptačí zob a zimolez," vypočítal Milan Skula.

Pátou lokalitou je právě zmíněný Park generála Fajtla. V jeho okolí se nachází kalina vrásčitolistá a kalina tušalaj.

Komise pro životní prostředí navrhla všechna tato místa opatřit panely s upozorněním­.

InfoblokZdroj: Deník