Město Žatec dostane od společnosti Lidl, která v bývalých papírnách staví supermarket, půl milionu korun na rekonstrukci či výstavbu dětského hřiště.

Německý řetězec se při jednání o povolení výstavby Lidlu v papírnách s městem totiž dohodl, že hřiště postaví tam.

Nyní došlo ke změně. Hřiště u Lidlu nebude, místo toho město dostane finanční náhradu – půl milionu korun. Tento týden to odsouhlasili radní. „Hřiště u Lidlu mělo být v podzemí, otázkou je, zda by to bylo vhodné. Navíc v připravovaném projektu Chrámu chmele a piva se počítá s tím, že jiné dětské hřiště vyroste nedaleko, poblíž objektu s ordinací dr. Aliho. Proto pro nás není hřiště u Lidlu zase tak důležité a dali jsme přednost finanční náhradě,“ sdělil Aleš Kassal, místostarosta města.

Kam s půl milionem?

O tom, jak bude půl milionu korun od Lidlu využito, není zatím rozhodnuto. „Je možné, že za tyto peníze bude buď postaveno nové, nebo zrekonstruováno jiné hřiště. Druhou možností je, že zmíněných půl milionu korun se přidá k pěti milionům, které má město pro letošek na výstavbu a rekonstrukce dětských hřišť v rozpočtu vyčleněno,“ vysvětlil místostarosta s tím, že v tom případě by bylo na hřiště k dispozici pět a půl milionu korun, nebo by zůstalo pět milionů a tím by se podíl města o půl milionu snížil. „Těch půl milionu bychom pak mohly využít jinde. Rozhodnutí bude na zastupitelích,“ dodal Aleš Kassal.

Žatecká radnice má vytipovaných několik lokalit, kde by mělo dojít buď k rekonstrukci, nebo výstavbě nového dětského hřiště. Jedná se například o parky u městského hřbitova a gymnázia, Lučanskou, Jabloňovou a Pražskou ulici a také o lokalitu poblíž mazutové kotelny Žatecké teplárenské společnosti v podměstí.