Zhruba 144 tisíc sovětských vojáků padlo na konci druhé světové války v bojích při osvobozování tehdejšího Československa. Mnoho z těchto hrdinů, kteří kromě své vlasti bojovali i za svobodu naší země, má nyní hroby či jen pomníčky na českém území. Na jejich údržbu pravidelně přispívá i stát Ruská federace prostřednictvím svého velvyslanectví.

Takové hroby jsou i v okrese Louny. Jeden z nich, na němž proběhla jedna z nejčerstvějších renovací, je na hřbitově ve Vroutku u Podbořan. Tiše stojí pod stromy jen pár desítek metrů hned za branou druhého, staršího hřbitova po levé straně silnice při příjezdu od Podbořan. Jméno vojáka, který položil život při bojích na Podbořansku, není ani známo. Jde o typický hrob neznámého hrdiny. Náhrobek byl opraven letos v srpnu, je vyveden v pěkné bílé barvě. Nahoře je rudá sovětská hvězda a památku vojáka a poděkování nás všech vyjadřuje nápis Padl, abychom mohli žít.

A to není v případě Vroutku všechno - ve stejné době byl opraven také hromadný hrob v nedalekých Vidhosticích, kde jsou uloženy ostatky tří ruských válečných zajatců, kteří zahynuli na jaře 1945.

Hrob neznámého hrdiny na hřbitově ve Vroutku, který byl v srpnu opraven na náklady ruské ambasády.„Obnovu obou hrobů zaplatilo ruské velvyslanectví a je to jedna z největších rekonstrukcí hrobů rudoarmějců v celé republice v posledních letech. Velvyslanectví jsme jako obec dávali souhlas s provedením oprav, potom si pracovníci ambasády objednali odbornou firmu. Jsme moc rádi, že hroby opravili. Ti lidé za války položili život za to, abychom tu neměli nacismus a aby náš národ nebyl vyhlazen. Je dobré si stále připomínat hrdinství lidí, kteří nás osvobodili," řekl starosta Vroutku Jaromír Kubelka.

Dohoda platí už patnáct let

Ruská federace přispívá na péči a údržbu hrobů a památníků padlých sovětských vojáků na českém území už patnáct let, i když se o tomto tématu všeobecně moc nemluví. „Už v roce 1999 byla podepsána dohoda mezi Českou republikou a Ruskou federací o vzájemném udržování válečných hrobů. Na jejím základě vznikla mezivládní komise, v níž jsou zastoupeny obě strany. Smyslem je vzájemná péče i financování údržby pohřebišť v našich státech," vysvětlil první tajemník ruské ambasády v Praze Anatolij Tomnikov.

Podle něj má Rusko mimo své území po celé Evropě pochováno kolem čtyř milionů padlých vojáků. „Těší nás, že právě tady v Čechách jsou památníky a hroby uchovány v nejlepším stavu. Jsme vděční všem spolupracovníkům a dalším lidem, kteří se o to starají. Opravy financované z naší strany na Podbořansku provedla česká firma, která vzešla z výběrového řízení. To je naše obvyklá praxe," upřesnil na náš dotaz Anatolij Tomnikov.

V budoucnu se chystají další podobné opravy v oblasti Podbořan a Valova, kde jsou také pomníčky či hroby sovětských vojáků.

Pomník na MělcíchV Lounech jsou rovněž dva známé pomníky výsadkářům - na Mělcích a na křižovatce u Penny Marketu, připomínající seskok tří sovětských parašutistů v říjnu 1944 v oblasti Loun. Němci je ovšem zajali a později popravili. Oba pomníky byly opraveny minulý rok k 70. výročí této události. Tuto opravu za přibližně 90 tisíc korun však platilo ze svých fondů české ministerstvo obrany, ovšem rovněž na základě uvedené dohody české a ruské mezivládní komise, podle níž o hroby pečují obě strany společně a každá má na starosti jinou věc podle vzájemné domluvy.

Například v letech 2011 a 2012 věnovalo velvyslanectví Ruské federace v ČR na péči o všechny hroby ruských a sovětských vojáků v České republice celkem prostředky ve výši zhruba 980 tisíc amerických dolarů a Ministerstvo obrany ČR na stejnou věc přidalo asi 300 tisíc dolarů, plyne z údajů ruské ambasády.

Alena Dukátová, Libor Želinský