V souvislosti s dražšími hypotékami nezaznamenaly stavební úřady ani realitní kanceláře v okrese Louny pokles zájmu o výstavbu rodinných domků.

Spíše naopak: stále více lidí chce stavět, ale problémem je spíše nedostatek parcel. Méně žádostí o výstavbu rodinných domků určitě na stavebních úřadech není. „To vůbec ne, zájem o výstavbu spíše stoupá. Pokles zájmu jsme kvůli dražším hypotékám určitě nezaznamenali,“ řekla na dotaz Deníku Jarmila Švarcová, vedoucí podbořanského stavebního úřadu. „Zájem o nové bydlení je u nás v Podbořanech obrovský. Lokality Mariánská a Barborka už jsou téměř hotové, nyní čekáme nápor stavebníků v lokalitě kasáren,“ pokračovala úřednice.

Právě do bývalého vojenského areálu chce vedení Podbořan nyní směřovat všechny zájemce. Radnice věří, že se tak alespoň částečně vyřeší problém s nedostatkem stavebních parcel ve městě. „Velký zájem o stavební parcely nás samozřejmě těší. Prakticky všechny, které město nabídne k prodeji, jsou ihned rozebrané. V kasárnách teď budeme připravovat první část parcel,“ informoval Karel Honzl, místostarosta Podbořan.

Nedostatek parcel

Právě nedostatek vhodných míst pro stavbu rodinných domků je pro stavebníky v okrese Louny větším problémem než zdražení hypoték. V Žatci i Lounech je zájem, není ale výběr. „Zájem o byty i parcely v Lounech je obrovský, je jich ale všeobecně málo,“ sdělil na náš dotaz Vladimír Štys z lounské realitní agentury Rean CZ.

Podobná je situace v Žatci, nedostatek zvedá ceny parcel. „Volných stavebních parcel je v Žatci minimálně. Nějaké sice prodává město, to je ale málo. Poptávka je určitě vyšší,“ řekl Deníku Karel Krčmárik, majitel žatecké realitní kanceláře.