„Ve druhém ročníku je součástí známky z předmětů myslivost i cvičná střelba z loveckých zbraní,“ vysvětlil Josef Cafourek, učitel odborných předmětů. Zkoušky začínaly střelbou na asfaltový terč. Žáci stříleli ve skupinách po čtyřech. Oranžově zabarvené terče vysílá věž střelnice automaticky vždy po dvou, žáci stříleli z brokovnice.

Hodinu po zahájení soutěže dosáhl jeden ze žáků ze 14 možných zásahů devět a podle instruktora učiliště šlo zřejmě o nejlepší dosažený výsledek celého dne. „Na kluky, kteří střílí prvně, je to velmi slušný výsledek, střelba má celkově dobrou úroveň,“ konstatoval spokojeně Josef Cafourek.

Součástí praktické zkoušky je i střelba z kulové zbraně. Myslivost je jen jedním z odborných předmětů. Budoucí lesní dělníci se učí i technologii lesní výroby nebo nauku o stromech a musí ovládnout i řadu praktických znalostí, například i sběr semen lesních stromů s využitím stoupačů nebo ovládání motorové pily či křovinořezu.

Pilní žáci v době čekání na střelbu tak pomohli jabloneckým myslivcům se sečením trávy na střelnici a nejbližším okolí. Spokojen je i provozovatel střelnice, hospodář mysliveckého spolku Charvátce, který sídlí v Jablonci, Vojtěch Lang. „Zdá se, že myslivecká střelnice vhodně doplnila službu, která dlouhodobě v regionu chyběla,“ konstatoval. Mimo odborných škol využívají střelnici například i adepti na myslivecké zkoušky nebo sportovní střelci z Lounska, z Mostecka nebo Litoměřicka.