Byla zavražděna? Utekla od rodiny a je někde na neznámém místě v pořádku a spokojená? Někde se nešťastně zranila a zůstala na opuštěném místě bez pomoci? Nebo byla unesena? Neví se! Ani po pěti měsících od záhadného zmizení není jasné, co se stalo s Janou Paurovou ze Slavětína. Policie dál pokračuje v pátrání a prověřuje všechny varianty.

Případ dvaatřicetileté maminky čtyř dětí ze Slavětína je přitom mezi desítkami dalších pohřešovaných, které každoročně hledají pátrači v okrese Louny, výjimečný. Drtivou většinu totiž policisté najdou rychle. Loni hledali kriminalisté v okrese Louny 51 pohřešovaných, letos za půl roku už 22.

Pátrání, které ve Slavětíně a okolí běží od začátku letošního února, je zatím stále bezvýsledné. Janu Paurovou hledaly desítky policistů v obci i širokém okolí. Pátralo se v lese, v nejrůznějších zákoutích, hledali také potápěči, vrtulník nebo speciálně vycvičený pes. „Pátrání po ženě ze Slavětína stále pokračuje, stále probíhají různé pátrací akce," potvrdila Deníku krajská policejní mluvčí Alena Bartošová, že osud Jany Paurové není dosud objasněný.

Možných verzí je několik

Policie stále pracuje na několika vyšetřovacích verzích. Žádná nebyla ani po pěti měsících vyloučena. „Jednou z vyšetřovacích verzí, se kterou pracujeme, je nešťastná náhoda. Další verzí je sebevražda. Samozřejmě nemůžeme vyloučit ani to, že se pohřešovaná žena stala obětí nějakého trestného činu. Pracujeme samozřejmě i s možností, že je hledaná žena stále na živu," přiblížila už před časem Alena Bartošová, jakým směrem se pátrání ubírá.

Jana Paurová zmizela podle slov jejího manžela v noci ze 2. na 3. února. Údajně nebyla doma, když se společně s dětmi ráno probudil. Už před pěti měsíci se začalo spekulovat o velkých dluzích rodiny, násilí a velkých problémech s alkoholem. Řeči o násilí ale manžel Pavel Paur odmítá. Čas od času ale údajně jeho žena příliš pila. „Nebil jsem ji, jen jsem se bránil jejím opileckým výpadům," uvedl po zmizení.

Manželské neshody

Právě o úloze devětatřicetiletého manžela Pavla v případu se hodně spekuluje, ovšem všechny „příběhy" jsou bez důkazů. Vztah manželů nebyl vůbec ideální. Někteří lidé ze Slavětína spekulují, že se manželovy výpovědi rozcházejí. Další se Pavla Paura zastávají a říkají, že je to z rozrušení a že se o čtyři děti vzorně stará a manželce by neublížil. Policie odmítá tyto spekulace komentovat.

Případ Jany Paurové je přitom v oblasti pohřešovaných osob v okrese Louny výjimkou. Drtivou většinu pohřešovaných se podaří najít, často velmi rychle. „Většinou se pohřešované podaří najít rychle, do pár hodin," říká Jaromíra Střelcová, tisková mluvčí Policie ČR v Lounech.

Důvodů, proč jsou lidé pohřešovaní, je mnoho a jsou hodně rozmanité. Nerozhoduje věk ani společenské postavení. Typický případ není. Policisté hledají například seniory, kteří se ztratí, zabloudí a rodina o ně má strach. Hledají také děti, které se bojí jít domů po vysvědčení nebo kvůli poznámce za špatné chování. Pátrá se ale i po dospělých lidech v produktivním věku, kteří zmizí z nejrůznějších důvodů. Pohřešovaných jsou desítky ročně. Pátrači mají plné ruce a hlavy práce. „V loňském roce bylo v okrese Louny pohřešováno padesát jedna osob, podařilo se najít padesát," informovala Střelcová.

Různé důvody

I padesátého prvního pohřešovaného nakonec policisté našli, bohužel už mrtvého. Utopil se. Jednalo se o mladého Slováka, který se ztratil v Lounech na začátku loňského prosince, nalezen byl na jezu v Pátku na Ohři letos na konci května (více čtěte zde).

„Za polovinu letošního roku evidujeme zatím dvaadvacet pohřešovaných. Dvacet se podařilo najít. Stále pátráme po ženě ze Slavětína a po jednom chovanci výchovného ústavu," doplnila statistiky Jaromíra Střelcová.