Zatímco v Ústeckém kraji na Žatecku je silnice v bezvadném stavu, u Svojetína na Rakovnicku, za hranicemi dvou krajů, začíná pro řidiče peklo. Úzká cesta, samá díra. A náprava hned tak nepřijde. Letos ani v příštím roce Středočeský kraj neplánuje, že by část silnice ke křižovatce s „karlovarkou“ a dál do Kněževsi opravil.

„Středočeský kraj má uzavřenou smlouvu na rekonstrukci silnice II/227 Kněževes – Svojetín – hranice Středočeského a Ústeckého kraje, na základě které probíhá projektová příprava. Vlastní realizace rekonstrukce bude možná po dokončení projektu a vypořádání majetkoprávních vztahů, což se předpokládá po roce 2020,“ sdělil vedoucí oddělení komunikace středočeského krajského úřadu Marek Rejman. Podle jeho vyjádření se zároveň pracuje na přípravě rekonstrukce silnice II/221 ve směru ze Svojetína na Velkou Černoc na Žatecku.

Ilustrační foto
Noční bouře zaměstnala hasiče v kraji. Na Lounsku spadl strom na silnici

Středočeský kraj aktuálně připravuje rekonstrukci jiné silnice směřující do Ústeckého kraje, a to II/229 Louny – Rakovník mezi Rakovníkem a zmiňovanou komunikací I/6 Praha – Karlovy Vary. „Tato akce je před podpisem smlouvy o rekonstrukci se zhotovitelem stavebních prací,“ dodal Marek Rejman. Zároveň Středočeský kraj chystá výstavbu obchvatu Rakovníka.

Důležitá trasa

Silnice II/227 je pro obyvatele Žatecka a Podbořanska důležitá nejen ke spojení s tímto středočeským městem, ale hlavně s Prahou. Velká část řidičů ji využívá častěji než věčně ucpanou silnici Chomutov – Praha.

Její význam ještě vzroste, až se v závěru příštího roku dokončí desetikilometrový úsek dálnice D6 Praha – Karlovy Vary u Řevničova a Krušovic. „Do Prahy jezdím spíš po karlovarce, na chomutovské silnici bývá problémů víc. Teď se sice čeká u semaforů na obou silnicích, na chomutovské u Hořešovic a karlovarské kousek od Krupé, ale to se dá objet přes Nesuchyni. Takže karlovarka opět vyhrává,“ popsal svou zkušenost Tomáš Němeček ze Žatce.

Stavba mostu přes Déběřský potok ve Stradonicích
Nový most přes potok má být ve Stradonicích hotový v září

Ústecký kraj s využitím „evropské“ dotace opravoval silnici II/227 loni a předloni. Zároveň s tím vyměnil povrch také na silnici II/225 Žatec – Kadaň. „Celkové náklady vyšly na 136 milionů korun,“ sdělil Zdeněk Rytíř z Krajského úřadu Ústeckého kraje. V rámci rekonstrukcí se vyměnil povrch vozovek také ve dvou žateckých ulicích, které slouží jako silnice do Rakovníka a Kadaně. Konkrétně se jedná o ulice Volyňských Čechů a Boženy Vikové Kunětické.