Školní jídelny a kuchyně musí splňovat přísná pravidla norem Evropské unie.

Všechny musí mít například oddělené přípravny masa, zeleniny a podobné podmínky.

Jídelny v okrese Louny předpisům vyhovují. V lounském okrese je 76 školních jídelen, žádná nemá problémy. „Všechny jídelny předepsaným normám vyhovují. Děláme pravidelné kontroly a žádnou jsme nemuseli pokutovat,“ uvedla Věra Žukovová z lounského pracoviště Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje.

Výjimka poskytnutá Evropskou unií vypršela na konci loňského roku. Jednotlivé školy mohly požádat hygienické stanice o prodloužení výjimky na konkrétní věci.

Výjimka na páru

Základní škola Školní v Lounech letos plánuje velkou rekonstrukci školní jídelny a kuchyně. „Máme výjimku do roku 2009 na odsávání výparů při vaření. Během letních měsíců plánujeme velkou rekonstrukci do tří milionů korun. Potřebujeme opravit vzduchotechniku kuchyně. Ostatní normy splňujeme,“ uvedla ředitelka školy Věra Benešová.

Většina škol splňuje přísné normy již několik let. „Máme vše podle předpisů již tři roky. Museli jsme prostory jídelny rozšířit, zrekonstruovat šatny pro kuchařky a sociální zařízení, úklidovou místnost. Museli jsme také oddělit prostor na vytloukání vajec a čištění zeleniny. Všechny vodovodní baterie jsou bezdotykové,“ uvedla Stanislava Cífková ze školní jídelny Obchodní akademie Generála Františka Fajtla v Lounech.

Stejně je na tom i další lounská Základní škola Přemyslovců. „Jakmile byla nová norma zavedena, udělali jsme potřebné úpravy. Máme bezdotykové vodovodní baterie, dnes již to mohou být tzv. pákovky. Kontroloři z hygienické stanice k nám chodí pravidelně a žádné závady nenašli. Naštěstí jsme nemuseli provádět žádné velké stavení úpravy, pouze jsme oddělili pracoviště, například příčkami nebo nábytkem. Nemohli jsme je úplně uzavřít, nedocházelo by k odvětrávání a mohla by se tvořit plíseň,“ vysvětlil Miroslav Ekrt, ředitel školy.

Česká vyhláška o jídelnách je přísnější než evropská

Praha/ Minulý rok skončila výjimka Evropské unie, která nařizovala povinné úpravy školních jídelen, aby vyhovovaly evropským standardům. Přesto mnoho škol stále ještě tyto standardy nesplňuje. Podle průzkumu Deníku jich je přes pět procent. Pokud někde normy ještě splněny nebyly, není to podle hygieniků vinou tvrdosti pravidel, ale nezájmem problematiku řešit ze strany provozovatele. Obavy ze sankcí Evropské unie však zatím nepanují. „Podle mých informací se žádná tragédie ve školních jídelnách dít nebude,“ uklidňuje hlavní hygienik České republiky Michael Vít.

Navíc česká směrnice je mnohem přísnější než ta evropská. „Evropská směrnice například nepožaduje existenci digestoří. Spaliny při pečení a vaření musí jen bez problémů odcházet z kuchyně a nesmí se vracet zpět do jídla, aby se v kuchyni netvořily plísně,“ pro příklad uvedla vedoucí školní jídelny Eva Šprochová z tachovské Základní školy ve Várečné ulici.

(oj)