„Dostal jsem zajímavý narozeninový dárek. Jsem covid-19 pozitivní,“ uvedl v neděli 18. října Pavel Janda. Právě v ten den mu bylo 36 let. Podle jeho slov je pravděpodobné, že nákazu chytil při pondělním jednání rady města 12. října. Pozitivně testován byl před ním totiž i další radní.

„V pátek před půlnocí jsem se dozvěděl o pozitivním testu v radě města. Protože mě bolela od čtvrtka hlava a setkal jsem se s několika lidmi, kteří jsou v pravidelném kontaktu se svými staršími rodiči, vyrazil jsem v sobotu dopoledne na letiště na testy a v 16 hodin odpoledne jsem měl výsledky,“ popsal lounský starosta.

Bruslení - ilustrační
V Podbořanech chtějí za měsíc bruslit. Bez davů a v rouškách

Podle jeho slov následovalo vytrasování kontaktů za uplynulý týden a rozhodnutí o karanténě. Zasedací místnost, kde se sešla rada, sekretariát i starostova kancelář byly v sobotu vydezinfikovány ozónem.

„Bolí mě trochu hlava, ale od pondělí pojedu v home-office režimu. Agendu budu vyřizovat z domova a všechny potřebné porady pojedu přes videokonference,“ nastínil s tím, že s možností, že bude vedení města či úřadu v karanténě v Lounech prý počítali od jara, chod města tak není podle něj nijak ohrožen.

Před několika týdny bylo v karanténě vedení Žatce, pozitivní test na covid-19 měla tajemnice radnice. U nikoho dalšího se pak ale už neprokázaly.